Kapela

Interier leta 2011 – častno priznanje žirije

Žirija v sestavi: Nika Grabar, Lenka Kavčič, Tadej Glažar in Bor Pungerčič – se je sestala 28. septembra 2011 po predhodnem pregledu gradiva, ki je bilo članom poslano v digitalni obliki.
Ob skupnem pregledu je na osnovi prejetih materialov izmed osmih nominirancev soglasno izbrala tri finaliste:
– hotel Cubo avtorjev Roka Kuharja in Katjuše Kranjc
– kavarno Bikofe, avtorjev Zavod Multipraktik in Rompom / (Nina Vrhovec, Jurij Lozić, Nuša Jelenec, Andraž Tarman, Tilen Sepič)
– kapelo Zavoda sv. Ignacija avtorja Roberta Dolinarja

Žirija si je nato z namenom čim bolj celovite obravnave projektov izbrane finaliste ogledala tudi v živo na lokacijah. Po skrbnem preudarku je soglasno sprejela odločitev, da nagrado interier leta dodeli prenovljeni kavarni Bikofe, avtorjev Multipraktik in Rompom, zaradi izjemne kvalitete pa podeli tudi posebno priznanje žirije kapeli v domu duhovnih vaj sv. Ignacija, avtorja Roberta Dolinarja.

Kapela v domu duhovnih vaj sv. Ignacija avtorja Roberta Dolinarja prejme posebno priznanje žirije za svojo likovno dovršenost in iskreno materialnost. Le-ta poleg neposrednega čutnega nagovora vzpostavlja poglobljeno in premišljeno simbolno govorico, ki navkljub sodobni in abstraktni interpretaciji liturgičnih elementov ohranja dialog s tradicijo prostora kot nosilca pomenov v krščanstvu.
Kapela je močno in celovito avtorsko delo, ki s svojstvenim in svežim pristopom k oblikovanju sakralnega prostora združuje odprto in sodobno razumevanje programa s pristnim spoštovanjem do vere in verujočih, ter ponuja harmonijo med sekularnim in religioznim razumevanjem duhovnosti.

Datoteka

Avtor: Robert Dolinar
Fotografije:
Robert Dolinar in Tatjana Splichal
————————————————
Naročnik: Ignacijev dom duhovnosti
Leto izvedbe: 2011
————————————————
Lokacija:
Ulica Stare Pravde 21, Ljubljana
————————————————