Kamiel Klaasse
NL Architects, Nizozemska

Studio NL Architects s sedežem v Amsterdamu deluje pod taktirko Pietra Bannenberga, Walterja van Dijka in Kamiela Klaasseja. Uradno je bil ustanovljen leta 1997, arhitekti pa skupaj ustvarjajo že od začetka devetdesetih let. Vsi trije so diplomirali na Tehniški univerzi v Delftu.

S svojimi projekti poskušajo poživiti mestno življenje. Nenehno raziskujejo alternativne načine življenja in dela. Sprašujejo se: »Kako lahko z arhitekturo okrepimo interakcije med ljudmi?«

Funen

Trikotno zemljišče je bilo nekdaj del parkirišča vlečne službe; javni prostor je bil nato spremenjen v zasebnega. Stanovanjsko naselje je enakomerno porazdeljeno in obsega deset stanovanjskih enot po 633 m3. Hiše so grajene kot stanovanjski dvojčki. Dostop je urejen v manjšem »kanjonu«, katerega pobočja so fasade skladiščnih in tehničnih prostorov, do katerih mora biti po zakonu dostop omogočen od zunaj.

Vhodna vrata so nameščena na zadnjih straneh. Da bi v okviru glavnega načrta ustvarili dodaten prostor, so ta del naselja potisnili kar najbolj stran od ostalih objektov, ga zato deformirali in ponovno porazdelili. Znotraj pravokotne mreže se odpira diagonalna perspektiva. Hiše imajo določene skupne lastnosti, vsaka od njih pa je posebna, velika od 120 do 160 m2 in ima eno in pol oziroma največ štiri nadstropja. Četudi je vsaka stavba drugačna, se skupaj zlijejo v celoto.

Prizma

Prizma je 16-nadstropni stanovanjski objekt v mestu Groningen z 52 stanovanji in nekaj dodatnimi prostori. Projekt je del obsežnega načrta prenove objektov po vsej Nizozemski. Blok je preprosta zbirka stanovanj želenih velikosti. Stanovanja so razporejena tako, da so manjša postavljena na večja in skupaj tvorijo nekoliko nenavadno obliko majevske piramide. Balkoni se vijejo okoli bloka in povezujejo njegove vogale. Sprva široke in plitve terase z vsakim nadstropjem postajajo ožje in globlje. V pritličju so vrtec, otroško igrišče in medicinska fakulteta.