Kaja Antlej

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Kaja Antlej je predstavnica najmlajše generacije diplomantov industrijskega oblikovanja ALUO. Trenutno je zaposlena v tehnološko naprednem podjetju IB-PROCADD, kjer zaseda vodilno mesto v razvoju novih procesov.

V času študija si je pridobila bogate izkušnje s sodelovanjem pri R&R-nalogah za najrazličnejše industrije po načelih d.school oblikovalskega mišljenja. Ves čas so bile v ospredju kombinacije tehnoloških in oblikovalskih inovacij in tako je imela priložnost bogatiti svoje veščine in znanje v načrtovanju, timskem delu, razumevanju različnih tehnologij in tržišč ter upravljanju razvoja.

Kaja Antlej je študij zaključila z diplomskim raziskovalnim projektom Razvoj industrijsko oblikovanega izdelka z uporabo 3D tehnologij. Zaradi presežkov in odličnosti je prejela Akademijsko Prešernovo nagrado, pika na i pa je bila Trimova razvojna nagrada za izjemno raziskovalno usmerjeno diplomsko delo v okviru 8. Trimovih raziskovalnih nagrad.

Inspirativno je tudi raziskovanje mikroskopskega sveta kot izhodišča iskanja novih estetskih načel v oblikovanju. Generično oblikovanje Kaje Antlej temelji na sofisticiranih računalniških programih, podprtih s tehnologijami hitre ekonomične proizvodnje in prototipiranja. Kreativni procesi spreminjajo estetske norme in kode, ki v mikro- in makroskopskem svetu odkrivajo pobude in nove izrazne možnosti razvoja novih produktov. Kaja s sodelovanjem na domačih in mednarodnih strokovnih dogodkih pridobiva pomembne izkušnje, veščine, tehnična znanja, vodstvene in oblikovalske kompetence, razstavlja, dobiva nagrade, predava, piše ter se ukvarja tudi s teoretično in publicistično dejavnostjo.

Predlagatelj:
Saša J. Mächtig, redni prof. na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani

Foto portret: Matevž Paternoster
————————————————