Juri Troy;
Juri Troy Architects; Avstrija, www.juritroy.com

Biro Juri Troy Architects je bil ustanovljen leta 2003. Njihovi projekti se osredotočajo na teme trajnostnega razvoja, energijske učinkovitosti in celostnih konceptov gradnje. Zato je uporaba lesa v delu biroja pomembna že od samega začetka. Glavni poudarek je na trajnostnem in celostnem pristopu k arhitekturi, pri čemer so rezultati pogosto skulpturalne strukture in diferencirane prostorske sekvence, ki se odlikujejo tako s svojo kontekstualnostjo kot tudi z izbranimi materiali in energijskimi koncepti.
Leta 2010 je Juri Troy v Avstriji realiziral prvo ogljično nevtralno hišo, ki je bila nagrajena s številnimi nacionalnimi in mednarodnimi nagradami. Od leta 2006 je predavatelj na Tehniški univerzi na Dunaju, na oddelkih za arhitekturo in oblikovanje ter za prostorsko in trajnostno oblikovanje, ter tudi na tamkajšnji Univerzi za uporabne znanosti, na oddelku za zeleno gradnjo.
Foto portret: Wolfgang Schmidhofer

Celotna lesena konstrukcija hiše HOUSE H2 je sestavljena iz montažnih CLT-elementov iz jelovega lesa. Za izolacijo je bila uporabljena lesna volna, fasada pa je izdelana iz grobih smrekovih desk. Minimalistično zasnovana hiša je sicer zgrajena po standardih nizkoenergijskih zgradb.

Obstoječo domačijo „STRECKHOF“ bi bilo potrebno razširiti s stanovanjsko hišo, ki so jo umestili med sosednji skedenj. Za izvedbo so uporabili tradicionalne materiale – les in opeko. Stene so izdelane iz opeke, celotno zgornje nadstropje in podstrešje pa iz lesa jelke. Tla v pritličju so naredili po stari tradicionalni obrtniški tehniki. V obstoječem skednju ob hiši je bil postavljen lesen kubus namenjen destilarni.

Hiša H2 , foto: © Juri Troy

“STRECKHOF”, foto: © Juri Troy