Jürgen Mayer
J.MAYER.H und Partner, Nemčija

Biro J. Mayer H. Architects, ustanovljen leta 1996 v Berlinu, se osredotoča na projekte, ki sodijo na presečišče arhitekture, komunikacij in novih tehnologij. Med njihovimi nedavnimi projekti so vila Duli.Casa blizu Ludwigsburga v Nemčiji, Metropol Parasol – prenova trga Plaza de la Encarnacion v Sevilli v Španiji in stanovanjska stavba JOH3 v Berlinu v Nemčiji.

Biro je pripravil tudi nekaj javnih in infrastrukturnih projektov v Gruziji, vključno z letališčem v Mestii in mejnim prehodom v Sarpiju ter dvema počivališčema na avtocesti v Goriju. Pri snovanju novih objektov v prostoru se biro – tako za urbanistične projekte in stavbe kot za instalacijske projekte in objekte iz novih materialov – opira na odnos med človeškim telesom, tehnologijo in naravo.

Ustanovitelj in vodja tega interdisciplinarnega biroja je Jürgen Mayer H. Študiral je na univerzi v Stuttgartu ter na Princetonu in Cooper Unionu, njegovo delo pa je vključeno v številne zbirke, med drugim v muzeju MoMa v New Yorku in San Franciscu. Med državnimi in mednarodnimi nagradami, ki jih je doslej prejel, velja poudariti posebno omembo za vzhajajočega arhitekta Mies van der Rohe Award Emerging Architect Special Mention 2003. Jürgen Mayer H. je doslej učil že na univerzi Princeton, na likovni akademiji v Berlinu, na Harvardu, na Kunsthochschule Berlin, na Architectural Association v Londonu, na univerzi Columbia v New Yorku in na univerzi v kanadskem Torontu.

Foto portret: Paul Green

Metropol Parasol – prenova trga Plaza de la Encarnacion v Sevilli v Španiji

Metropol Parasol raziskuje potencial trga Plaza de la Encarnacion za prevzem vloge novega, sodobnega urbanega centra Seville. Njegova vloga edinstvenega urbanega prostora znotraj gostega tkanja srednjeveškega starega dela Seville omogoča velik razpon aktivnosti, kot sta med drugim zabava in trgovina. Visoko razvita infrastruktura pripomore k aktiviranju trga, tako da ta postane privlačna točka tako za turiste kot za lokalne prebivalce.

Kompleks sredi trga v svojih impresivnih lesenih konstrukcijah združuje arheološki muzej, tržnico, dvignjen trg, številne kavarne in restavracije pod sončniki, ima pa tudi panoramsko teraso na samem vrhu sončnikov. Ti sončniki, zasnovani kot velika inovativna vezana lesena konstrukcija s poliuretansko prevleko, so postavljeni sredi arheoloških najdišč, iz katerih rastejo v sodobno znamenitost in predstavljajo edinstven odnos med zgodovinskim in sodobnim mestom. Večnamenski značaj kompleksa pa ustvarja dinamičen razvojni proces, ki prepleta kulturo in trgovino v srcu Seville, pa tudi širše.

Mejni prehod v Sarpiju, Gruzija

Carinski mejni prehod leži na meji med Gruzijo in Turčijo blizu obale Črnega morja. S previsnimi terasami se stolp uporablja kot razgledna ploščad, od koder je mogoče z različnih ravni opazovati vodo in strmo obalo. Poleg standardnih carinskih prostorov so v stolpu tudi kavarna, prostori za zaposlene in konferenčna soba. Stavba je svojevrstna dobrodošlica za obiskovalce, ki pridejo v Gruzijo, in predstavlja nove, napredne ambicije te države.