Juan Manuel Herranz Molina
VIRAI ARQUITECTOS, Španija

Španski arhitekturni studio je ustvaril eno zanimivejših zgodb prepletanja poslovne, turistične in kulinarične izkušnje. Vinska klet La Grajera je postala obvezna destinacija tako za turiste kot tudi za vinarje, o čemer pričajo številne objave v vodilnih evropskih dnevnih časopisih. Biro je uspešno realiziral številne velike in programsko zahtevne stavbe; s tem se je njegova zgodba o uspehu tudi začela. Arhitekta Juan Manuel Herranz Molina in Marta Parra Casada sta arhitekturni biro Virai Arquitectos ustanovila, ko sta leta 1998 zmagala na natečaju za velik športni in kulturni center v Madridu. Od takrat sta se posvečala številnim natečajnim projektom, kjer sta osvojila veliko prvih nagrad. Arhitektura je zanju fizična realnost, ki ima velik vpliv na ljudi. Trdno se držita koncepta, da mora arhitektura vedno spremeniti prostor in izboljšati življenje v njem.

Vinska klet La Grajera, Španija

Nedaleč stran od poti Camino de Santiago, ob mestu Logroño, je v čudoviti pokrajini ob jezeru nastala vinska klet, ki združuje kompleksen sistem proizvodnje vina in turistično izkušnjo. Vinska klet La Grajera je namenjena proizvodnji in promociji vina s področja Rioja ter institucionalni podpori društvom, članom in drugim posameznikom, ki proizvajajo vino. Te tri funkcije omogočajo zadosten potencial, da kraj zaživi in s svojimi učinki deluje na širšo okolico. V zgradbi se vino proizvaja, skladišči, v stavbo vodijo obiskovalce na različne oglede in degustacije, hkrati pa vinarjem ponujajo izobraževanja, vodijo enološke raziskovalne projekte ter skrbijo za kvaliteto lokalnega vina.

Proizvodnja vina je postavljena v kletne prostore, kjer na naraven način omogočajo konstantno temperaturo za proizvodnjo in skladiščenje vina. Streha tega dela objekta je ozelenjena, kar ustvarja še dodatno izolacijo pred sončno pripeko. Arhitektura tako išče ravnotežje med vidnostjo, ki omogoča promocijo, in subtilnim zlitjem s pokrajino. Mali stolp, v katerem so pisarne, je najvidnejši del v kompleksnem sistemu podzemnih in nadzemnih stavb. S fasado, ki posnema barvo in materiale okoliške krajine, odlično dopolnjuje podobo vinogradov in oljčnih nasadov v okolici.

Foto: José Manuel Cutillas, Diego Carreño