José Martinez Silva
ATELIERCENTRAL ARQUITECTOS, Portugalska

José Martinez Silva je direktor in ustanovitelj biroja Atelier Central Arquitectos. Biro je od leta 1989 uresničil številne projekte na Portugalskem in drugod po svetu. V njem je zaposlenih 12 arhitektov in oblikovalcev, ki poleg stavb in interierjev načrtujejo tudi celostne podobe blagovnih znamk. Od leta 1990 redno sodelujejo z največjimi avtomobilskimi znamkami pri oblikovanju njihovih predstavitev.

Dermatološka klinika Dr. Derm

Obstoječe stanje pred prenovo interierja so arhitekti opisali kot ozek prostor z zidovi, ki se obračajo na različne strani in nikoli ne ustvarijo pravokotnih prostorov. Tesen, agresiven, nestalen, moreč in statičen prostor.

Te negativne lastnosti so spremenili s prenovo. Z lesenim stopniščem, ki so ga postavili v prostor, so želeli obiskovalca pripeljati v novo dimenzijo. Stopnišče je samostojen element z zaobljenimi linijami, ki ustvarjajo popoln kontrast obstoječim prostorom. Sprehod skozi to leseno skulpturo spremeni naše doživljanje prostora in prečisti naše misli. Kot bi stopali po poti bližje nebesom.

Avtor: Atelier Central Arquitectos;
José Martinez Silva
Sodelavci: João Graça,
Filipe Oliveira,
David Cachucho
Fotografije: FG+SG –
Fernando Guerra,
Sérgio Guerra

Lokacija: Estoril, Portugalska
Izvedba: 2012–2013
Površina: 103 m2
Investicija: 219.000 EUR