Jonas Lencer
dRMM, Velika Britanija

Jonas Lencer je od leta 2004 eden izmed direktorjev arhitekturnega biroja dRMM, enega vidnejših birojev na svetu, ki se aktivno ukvarjajo z inovacijami v leseni večnadstropni arhitekturi. Njegovo delo je tesno povezano z utiranjem poti za gradnjo z lesenimi križno lepljenimi ploščami; o tem redno predava na konferencah po vsem svetu. Redno je tudi član natečajnih komisij pri britanski organizaciji RIBA. Biro dRMM je skupina 35 kreativnih arhitektov iz 17 držav sveta, ki so realizirali več inovativnih lesenih stavb; največja med temi projekti sta Rundeskogen na Norveškem, kjer so zgradili tri lesene stanovanjske stolpnice (najvišja med njimi ima 13 nadstropij), ter projekt Trafalgar Place, kjer je realiziran stanovanjski blok s 4 nadstopji. Za slednjega so letos prejeli že dve nagradi v okviru London Planning Awards.

Trafalgar Place

V naselju Trafalgar Place je 235 stanovanj v tri- do devetnadstropnih blokih, od tega je eden štirinadstropni blok izveden iz križno lepljenih lesenih plošč. Z opečnatimi fasadami so se arhitekti želeli zgledovati po tradicionalni angleški gradnji in se tako čim bolj približati običajnim ljudem, čeprav je naselje veliko več kot tradicionalno. Z različnimi višinami blokov, spreminjajočimi se fasadnimi barvami in oblikami balkonov so želeli vnesti raznolikost in izboljšati pogoje za bivanje v strnjeni mestni soseski v središču Londona. Projekt je takoj po zgraditvi prejel dve nagradi v okviru London Planning Awards.

Foto: Alex de Rijke

Rundeskogen

Trije stanovanjski nebotičniki stojijo na manjši vzpetini na meji med mestoma Sandnes in Stavanger, zato so se arhitekti odločili, da jih postavijo tako, da se bodo čim manj dotikali tal in pustili pretok krajine čim bolj nedotaknjen. Oblika stolpov se zgleduje po norveških »hišicah na drevesih«, katerih konstrukcije se ovijajo okoli drevesnega debla. Konstrukcijsko so nebotičniki izdelani iz betonskega jedra zvezdaste oblike, okoli katerega so nanizana lesena nadstropja. Dva nebotičnika imata po devet nadstropij, eden pa jih ima trinajst. Ta hibridna zasnova omogoča po eni strani dokaj konvencionalno gradnjo, po drugi strani pa so z lesenimi deli povečali trajnostni vidik tega stanovanjskega naselja.

Foto: Alex de Rijke, Sindre Ellingsen