Jens Thomas Arnfred
Tegnestuen Vandkunsten, Danska

Danski arhitekturni studio Tegnestuen Vandkunsten so leta 1970 ustanovili arhitekti Svend Algren, Jens Thomas Arnfred, Michael Sten Johnsen in Steffen Kragh.

Štirideset let kasneje se še vedno posvečajo predvsem vprašanju kakovosti stanovanjskih objektov, še posebej neprofitnih in socialnih stanovanj, četudi so dejavni na vseh področjih arhitekture in lahko njihove projekte najdemo na Danskem, po Skandinaviji in drugod po Evropi.

Jens Thomas Arnfred je eden od ustanoviteljev in direktorjev studia Tegnestuen Vandkunsten. Skupaj s partnerji je doslej prejel že več kot 60 prvih nagrad na državnih, nordijskih in mednarodnih natečajih, med drugim tudi medaljo Alvarja Aalta za leto 2009. Štirikrat je bil nominiran za nagrado Miesa van der Roheja. Od leta 1980 je zunanji izpraševalec kopenhagenske Šole za arhitekturo Kraljeve akademije za umetnost.

Torpedohallen (stanovanjski objekt, Holmen, Kopenhagen)

Projekt Torpedohallen se ukvarja s preobrazbo ladjedelnice iz leta 1953 v stanovanjski objekt. Zgradba stoji v starem pristanišču v kopenhagenski mestni četrti Holmen, kjer je danes veliko kanalov in starih dreves. Eden od kanalov poteka neposredno skozi objekt.

Ohranjeni so betonski stebri, jekleni tramovi in kanal. Stari stebri in tramovi služijo kot podporna struktura za novo streho in celotno zunanjo jekleno konstrukcijo, vključno s stopniščem, mostovi in balkoni. 67 novih stanovanj je razporejenih tako, da so drug drugemu v oporo.

V studiju Tegnestuen Vandkunsten poudarjajo, da je še vedno moč začutiti duha preteklosti, čeprav je prostor urejen v skladu s potrebami in željami 21. stoletja. V industrijski okvir velikosti 32 x 160 m je umeščena gosta mreža stanovanj, kakršno najdemo samo še v starih mestnih jedrih. Občinska pešpot, ki je ob nedeljah zelo obiskana, poteka neposredno skozi objekt in mimo kanala.

Šola Bernadotte (prizidek k manjši alternativni šoli severno od Kopenhagna)

Šola ima prostore v različnih starih vilah, ki so jih skozi leta postopno dodajali. Tako je nastal labirint učnih prostorov z izrazitimi značajskimi lastnostmi, a brez nekaterih osnovnih notranjih in zunanjih struktur. V novem prizidku najdemo knjižnico, telovadnico z odrom, nove učilnice za razredni in tehnični pouk ter nove igralne površine na večjih strešnih terasah. Novi in stari prostori so se povezali v skladno celoto.

Objekt je lahka konstrukcija iz lesa in jekla in ima visoko izolacijsko vrednost. Čeprav je omenjena labirintna urejenost privzeta kot temeljna značilnost prostora, črna fasada, Vandkunstnov zaščitni znak, in žice iz nerjavečega jekla, okoli katerih se ovijajo tri vrste plezalk, zagotavljajo določeno stopnjo vizualne skladnosti.