Je Ahn
Studio Weave, Velika Britanija

Studio Weave je eden bolj progresivnih in socialno angažiranih arhitekturni birojev v Veliki Britaniji, ki ustvarja nov pogled na oblikovanje, arhitekturo, mestne krajine in projektiranje. Njihovi projekti z majhnimi intervencijami v prostor ustvarjajo socialne mreže in sodelovanje znotraj lokalnih skupnosti. Oblikujejo takšne prostorske intervencije, kot si jih v današnjem času želimo vse več. Ustanovitelja biroja- v južni Koreji rojeni arhitekt Je Ahn in Maria Smith, britanska arhitektka, sta prejela številne nagrade, med drugim: Civic Trust Award 2013 in 2014, tri RIBA South East nagrade za leto 2013, AR+D Awards for Emerging Architecture 2013 ter letos Riba Research Trust 2014.

Foto portret: Jim Stephenson

Freya in Robin

Majhni hiši, poimenovani kot Freya in Robin, predstavljata ljubezensko zgodbo v čudoviti krajini parka Kielder Water and Forest Park, kjer se nahaja največje umetno jezero v Evropi. Hiši stojita na nasprotnih straneh jezera in preko vodne gladine ustvarjata čarobno pravljico, dve točki za ustavljanje in opazovanje narave na sprehajalni poti. Lesena konstrukcija je zasnovana tako, da omogoča celoleten obisk, je dovolj robustna za javni prostor ter je dovolj poetična, da so paviljona celo predlagali kot najboljše mesto za snubitev mladih zaljubljencev.

Foto: Peter Sharpe

Najdaljša klop

Klop na promenadi mesta Littlehampton, West Sussex, ustvarja 300 sedišč v dolžini 324m. Struktura klopi dinamično oblikuje meandre med cestnimi svetilkami, se upogne za koše za smeti ter se spusti na tla na mestih, kjer je bil potreben prehod. Kot šarmantna zapestnica ustvarja pozitivno podobo promenade in jo povezuje v celoto. Narejena je iz tisočerih letvic iz tropskega lesa, ki imajo vgravirana sporočila svojih privržencev. V prihodnosti bo klop še rasla glede na razpoložljive donacije in bo še naprej prispevala k regeneraciji mestnega javnega prostora.