Jan Hadžić

Perspektivni – interier

Projekt Multimedijskega trikotnika Maribor 2012 arhitekta Jana Hadžića je v času nominacije (maj 2009) edino resno in celovito arhitekturno delo oziroma svojevrstna arhitekturna platforma, ki omogoča izvedbo predvidenega programa za Evropsko prestolnico kulture, za katero sta bila za leto 2012 izbrana portugalski Guimaraes in mesto Maribor.

Avtor je programsko in funkcionalno zasnoval strukturo, ki je vpeta v danes degradirano mestno območje s statusom otoka brez preteklosti, katerega vse tri stranice zamejujejo železniški tiri. Kompleks centra za sodobno umetnost, produkcijskega centra in akademije za umetnost ter koncertne dvorane se razprostira na 73.900 m2, vendar s tem ne posega v obstoječe subtilno mestno tkivo, temveč inovativno oživlja odreznino mesta in jo skozi obliko mestnega parka (art park) vključuje v njemu lastno socialno okolje. Projekt se v celoti osredotoči na obstoječo mestno infrastrukturo, jo deloma predimenzionira (za dogodke), kot primarno sredstvo prometa pa izpostavi ekološko manj sporen železniški prevoz.

Rezultat v obliki neločljive celote urbanih komponent, konstrukcijskega ovoja in funkcionalne biti oziroma srčike projekta mi torej narekuje, da svojo letošnjo nominacijo za perspektivni interier leta 2009 namenim diplomskemu delu Multimedijski trikotnik Maribor 2012 – ki pa naj se s tem ne sprevrže v mestu lastni »bermudski trikotnik« izginjajočih priložnosti.

www.janhadzic.si
www.cut.si

Predlagatelj:
Primož Jeza, arhitekt in pedagog na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani

Foto portret: Matevž Paternoster
————————————————