Jakob Koncut

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Nominirani projekt študenta 3l Jakoba Koncuta je le eden, a seveda najboljši v letošnji beri prepričljivih rezultatov sodelovanja med ALUO-IO in podjetjem Adria dom. Slednje je v sodelovanju s strokovnim kadrom akademije izdelalo precizno projektno nalogo, polno omejitev in z enako mero pričakovanj.

V današnjem »poslovnem življenju« mobilnih enot je – poleg kakovosti bivanja in podobe – glavni igralec na trgu konkurenčnosti njihov transport. To je narekovalo tudi temeljno zahtevo letošnje naloge, da posamezna mobilna enota ne sme presegati gabarita 4 m širine x 10 m dolžine x največ 3,5 m višine. Podane omejitve projektu oz. mobilni enoti omogočijo normalen prevoz (namesto izrednega), s tem pa tudi bistveno povečajo možnost uspeha na zahtevnem globalnem trgu.

Izbrani projekt (in nekaj njegovih tesnih sledilcev) se je odločil za hibridno konstrukcijsko zasnovo, kjer se prepletajo lastnosti šotorov in drugih nomadskih domovanj. Nominirančev projekt sestoji iz kovinskega primarnega bivalnega modula z vgrajenim fiksnim inštalacijskim vozlom, na katerega sta levo in desno pripeti ekstenzijski origami opni. Slednji projektu zagotovita tako likovno prepoznavnost kot tudi prostorsko konkurenčno prednost v neizprosni tekmi prodajnih radijev. Dva za enega ali eden za vse?

Predlagatelj: doc. Primož Jeza, u. d. i. a., arhitekt, pedagog na Fakulteti za arhitekturo ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje, Univerza v Ljubljani