“Izgubljen v Parizu”

Nagrada Hiše awards 2011

Je to sploh hiša? Kje je vhod? Ali imate okna? Koliko vhodov? Imate kakšno sobo? Vas je strah živeti tam? Kako vas prijatelji najdejo? Vas je strah morebitnih ličink in živali? Ali imate iz hiše pogled navzven, na nebo in zvezde? Koliko vzdrževanja zahteva fasada?
Številna so vprašanja novinarjev o hiši studia R&Sie(n), skriti v Parizu in izdelani za naročnika, ki želi ostati anonimen. Hiša je narejena za par z dvema otrokoma, starima 14 in 18 let. Stavba je troetažna; v kleti so utiliti, kotlovnica, shramba in sistem za regulacijo živih zidov. V pritličju so bivalni prostori , na vrhu pa spalnice s kopalnicami in garderobami.

Zunanjost hiše je sestavljena iz živih zidov: na jeklenice obešene praproti se hranijo s pomočjo hidroponskega sistema vodnih cevk, ki dozirajo vodo za vsako izmed 1200 rastlin. 300 pihanih steklenih kozarcev vsebuje bakterijske kulture, zadolžene za povečanje koncentracije dušika brez uporabe umetnih gnojil. Steklene skulpture, delo Pedra Velosa in Vanesse Mitrani, so obenem tudi svetlobna telesa, ki omogočajo pravilno lomljenje svetlobe in osvetljevanje prostorov hiše.

Eksperiment, ki živi na robu pravljičnosti in nadrealnosti, po besedah avtorja čaka prihod dinozavrov v trenutno regresivno obdobje Francije, obenem pa gre za navadno hišo, v kateri naročniki uživajo, ne da bi jih motili pogledi površnih opazovalcev.

Datoteka

Arhitektura: R&Sie(n); François Roche, Stéphanie Lavaux, Jean Navarro
Fotografije: R&Sie(n)
————————————————
Lokacija:
Pariz, Francija
————————————————
Leto izvedbe: 2008
Neto bivalna površina: 130 m2
————————————————

Objavljeno v: Hiše 65, maj 2011