Ivana Antolović

Perspektivni – interier

Kakšno je življenje danes, kako nam teče čas, kaj nas osrečuje, kako bi lahko bolje izkoristili prostor? Dobre rešitve vedno nastanejo, kadar so odgovor na dobro zastavljeno vprašanje. Vprašanj pa si ne zna zastavljati vsak, zanje moraš imeti veliko mero znanja, kritičnosti, analitičnega mišljenja in notranjega ustvarjalnega nemira. Ivana Antolović neprestano razmišlja in išče odgovore na področju arhitekture, opreme, scenografije, oblikovanja in grafike.

Na področju interierja je zasnovala serijo 4-dimenzionalnega pohištva za 3-dimenzionalno uporabo, ki se prilagaja prostoru in uporabniku. Stanovanja postajajo vse manjša, primanjkuje prostora za shranjevanje in za različne dejavnosti. Miza, na primer, lahko postane jedilna miza, delovna površina ali klubska mizica, saj ji lahko spreminjamo višino in položaj v prostoru. Sistem za shranjevanje lahko – za stvari, ki jih potrebujemo le občasno – uporabimo za shranjevanje pod stropom, iz njega lahko zgradimo pregrado v prostoru ali pa omarice za klasično shranjevanje. Sistem je modularen in se v prostoru fiksira preprosto, s posebnim mehanizmom brez uporabe orodja. Takšen sistem je lahko zelo uporaben tudi za opremo trgovskih lokalov, saj lahko z njim spreminjamo podobo prostorov in tako vsako sezono osvežimo ponudbo.

Naloge, ki jih je še reševala Ivana Antolović, so zelo raznovrstne, od modularnega sistema za tovarno mobilnih stanovanjskih enot – Adriamobil, svetlečih polic, stekleničke za parfum, posode za dragoceni balzamični kis do reklamne akcije za Volkswagen … Pester seznam nalog s svežimi rešitvami, ki kažejo na perspektivno mlado ustvarjalko, o kateri bomo še veliko slišali. Njena pot se je šele začela. In najbrž ni naključje, da se je rodila na dan, ko je človek prvič stopil na Mt. Everest.

Predlagateljica:
Špela Kuhar, u. d. i. a.