Ivan Djordjević

Arhitekt in industrijski oblikovalec Ivan Djordjević je diplomiral leta 1980 na Fakulteti uporabnih umetnosti v Beogradu na oddelku za oblikovanje interierja in pohištva, magistriral pa je na oddelku za industrijsko oblikovanje na Univerzi IUAV v Benetkah. S kolegom arhitektom Urošem Anićem je v Beogradu ustanovil studio za oblikovanje interierja in pohištva Anigio&partners.

Za svoje delo je na lanskem beograjskem pohištvenem sejmu prejel tri prve nagrade za oblikovanje pohištva, med njimi Zlati ključ za oblikovanje postelje-skulpture. S svojim zložljivim stolom Locusta sodeluje tudi na zanimivi razstavi Oblikovanje malih stvari v organizaciji arhitektke Dragane Milosavljević.
Je avtor in voditelj televizijske oddaje ENTER, ki se ukvarja z arhitekturo in oblikovanjem.

Ustvarjanje iz niča

Ivan Djordjević svoje delo na področju oblikovanja dojema kot izredno široko polje ustvarjanja. Oblikovanje dojema celovito, pomeni mu vse, kar je na in okoli nas. Poseben izziv mu pomeni ideja o prostoru, prilagojenem uporabniku; ta prostor z uresničitvijo oblikovalske ideje uporabniku senzibilno ustreza, ne da bi se ta tega zavedal. Svojo vlogo oblikovalca Djordjević opiše kot vlogo usode, da spreminja in spremeni novo, bližnjo prihodnost. Po njegovem prepričanju obstajata dva tipa oblikovalcev – tisti, ki izhajajo iz logike, in tisti, ki izhajajo iz emocije. Zagotovo bi bila najboljša rešitev umestitev nekje vmes. Vendar ni vedno tako.

Kreativni proces arhitekta ali oblikovalca bi moral biti podoben avanturi v neznano. Oblikovalec je raziskovalec in današnji čas je raziskovanju in eksperimentiranju zelo naklonjen. Obstajajo neomejene možnosti kombiniranja tehnoloških, funkcionalnih in konstrukcijskih elementov, katerih rezultat so popolnoma nove, originalne zamisli.

Prostor, v katerem živi posameznik, veliko pove o njem samem in mu je pogosto podoben. Uporabniki prostor oblikujejo in prostor oblikuje njih. Ker je življenje preveč kompleksno že samo po sebi, bi moral biti prostor, v katerem živimo in delamo, preprostih oblik, funkcionalen in prijeten.
Delo pri posameznem projektu je odvisno od arhitekta in oblikovalca. Ideja kot glavni in najpomembnejši del projekta bi morala biti kar najbolj revolucionarna. Do takšne ideje je težko priti, a če ima oblikovalec potencial, to ne bi smel biti problem,« o svojem delu razmišlja Djordjević.

Ivan Djordjević bo na predavanju predstavil delo in razvoj svojega studia ter cilje, ki jih s svojim delom na področju oblikovanja želijo doseči v okolju, ki oblikovanju ni zelo naklonjeno. S predstavitvijo bo poskusil najti tudi odgovore na vprašanja, zakaj so nekateri mlajši oblikovalci na Balkanu doživeli neuspeh, kako vzpostaviti vrednostni sistem za oblikovanje v družbi, ki večinoma spremlja pink televizijske programe, ali naj mladi vztrajajo na poslovnem področju v domovini ali naj se raje odpravijo v tujino …
S konkretnimi primeri iz svoje prakse bo predstavil možnost razvoja dobre ideje brez visoke tehnologije in potencialne možnosti razvoja oblikovalskega tržišča v prihodnje.