Ilkka Terho
VALVOMO Architects, Finska

Valvomo Architects je oblikovalski in arhitekturni studio iz Helsinkov na Finskem. Leta 1993 ga je ustanovilo osem arhitektov/oblikovalcev, ki so sodelovali kot enakovredni partnerji.
Studio se ukvarja z vsemi vidiki oblikovanja – od arhitekture in interierjev do oblikovanja izdelkov, njihova dela pa so vključena v stalne zbirke številnih mednarodnih muzejev, med drugim tudi Muzeja moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku.
Pri Valvomu so pred kratkim začeli sodelovati s številnimi svetovnimi proizvajalci vrhunske notranje opreme, kot so Nightingale Corp (Kanada), Peter Pepper Products (ZDA), Offecct (Švedska), David Design (Švedska), Idée (Japonska), Martela (Finska) in Inno (Finska).
Med njihovimi naročniki so tako restavracije in klubi kot tudi oglaševalske agencije in muzeji. Trenutno se ukvarjajo predvsem s projekti na področju notranjega oblikovanja, sejemskih stojnic in prodajnega okolja.
Studio Valvomo si prizadeva za uveljavitev na mednarodnem trgu tako z industrijskim oblikovanjem kot tudi z interierji in arhitekturo.
Oblikovalci/partnerji: Teppo Asikainen, Vesa Hinkola, Markus Nevalainen, Kari Sivonen, Ilkka Terho, Jan Tromp, Rane Vaskivuori, Timo Vierro

Oblikovanje in oprema prostora za stranke za podjetje Krogerus Attorneys Ltd

Podjetje Krogerus Attorneys ima prostore v novem poslo­vno-nakupovalnem delu velike poslovne stavbe iz začetka osemdesetih.
Naročnik je želel prostore za stranke, kot so sprejemnice in sejne sobe, velike približno 500 m2. Podjetje Krogerus Attorneys Ltd je prenovilo celostno podobo: tradicionalni “resni pravniški” videz so zamenjali za mlado, sproščeno, preprosto in “agresivno” podobo. Notranje oblikovanje prostorov naj bi okrepilo in zaokrožilo novo tržno identi­teto podjetja.
Prostore so načrtovali tako, da bi imela vsaka soba naravno svetlobo. Izbrali so različne bele in bleščeče se materiale, na primer epoksi tlak, laminatne plošče na stenah, bele steklene stene z grafičnimi elementi in umetni material pral, ki so ga uporabili za sprejemno mizo in drugo pohištvo, saj odseva naravno svetlobo. Z zavesami in oblazinjenim pohištvom v živih in intenzivnih barvah so v bleščečo belino vnesli kontrast. Vse pohištvo je malce nenavadno in edinstveno, saj je bilo oblikovano posebej za to priložnost.
Finski arhitekturni kritik Antti Ahlava je v πvedski reviji FORUM zapisal: “Sprejemna miza obiskovalca spomi­nja na jahto … Gre za mojstrsko izvedeno arhitekturno utele­šenje celostne grafične podobe.”