Ibex 84 Tactix

Oblikovnje leta 2017 – prva nagrada

V zgodovini je bilo že kar nekaj poskusov izdelave zložljive smučke, vendar so bili vsi iz takšnih in drugačnih razlogov neuspešni. Izdelati zložljivo smučko in pri tem ne žrtvovati njenih temeljnih lastnosti je veljalo za nemogočo misijo. Do zdaj! V Elanov projekt zložljive smučke je bil že od samega začetka vključen tudi Davo Karničar, eden izmed najboljših alpinističnih smučarjev vseh časov, predvsem pa prvi človek, ki se je s smučmi spustil z Everesta. ≫Priznam, da na začetku nisem verjel, da se bo na teh smučeh dalo smučati podobno varno in učinkovito kot na klasičnih smučeh. A že kmalu so vsi moji dvomi izpuhteli. Bil sem izjemno pozitivno presenečen, kako učinkovite in varne so te smuči.≪

Poslanstvo zložljive smučke je dvojno. Pri zahtevnejših vzponih, kjer imamo smuči pripete na nahrbtnik, smo z zložljivimi smučmi precej bolj okretni. Nad glavo in pod pasom namreč nimamo ničesar, kar bi nas oviralo. Poleg tega pa nam zložljive smučke olajšajo tudi vzpone, pri katerih potrebujemo cepin, saj lahko z roko prosto zamahujemo nad glavo. S tem se občutno poveča tudi varnost. Prednosti zložljivih smuči so tudi pri spustih. Predvsem takrat, ko jih moramo zaradi različnih razlogov sneti. Če imamo klasične smučke pri spustih pripete na nahrbtnik, se lahko zatikajo ob skale, korenine, ovira je lahko že samo pobočje. Zložljive smučke pa vse te težave avtomatično izničijo. Seveda se morajo smuči izkazati tudi prisvojem osnovnem poslanstvu – smučanju. Zložljive smuči se kljub nekoliko večji teži obnesejo odlično. Izpostavil bi predvsem podložno ploščo pod smučarskim čevljem. Ta smučko dodatno učvrsti, predvsem pa po njeni zaslugi postane bolj aktivna, zato se smučarji počutijo še bolj varne.

Smuči Ibex Tactix so na voljo v rekreativni in vojaški različici. Opremljene so s posebno ploščo, ki se obrača za 180 stopinj. Za sestavljanje in zlaganje je potrebnih približno dvajset sekund. Smučka v ≫raztegnjenem≪ stanju meri 163 centimetrov. Ko je zložena, pa meri le 90 centimetrov. Z njeno pomočjo je gibanje po zimski pokrajini precej lažje, bolj učinkovito in bolj varno.

Datoteka

Oblikovanje:  Elan in Gigodesign
Inovator: Vinko Avguštin
Lastnik inovacije: Elan d.o.o.
Proizvajalec: Elan d.o.o.
Leto izdelave/izvedbe: 2017

Povezave:
Uradna stran smuči tukaj.
Video predstavitev tukaj.

Mini intervju z inovatorjem Vinkom Avguštinom

Kako je prišlo do ideje za zložljivo smučko?
Vinko Avguštin: Že približno osem let nazaj je po oddelku razvoja v Elanu zakrožila fotografija vojaka, ki je ime na nahrbtnik pripete klasične turne smuči, nekoliko starejši letnik. Višina smuči je skupaj z vojakom dosegla 3 m.
Ko smo opazovali to fotografijo, smo se vprašali, kaj bi se zgodilo s tem vojakom, če bi se v tem trenutku znašel pod strelskim ognjem. S tem nahrbtnikom ne more teči, ne more počepniti ali se vleči na tla in se odplaziti na varno, ne more se gibati po zaraščenem terenu itd. Edino, kar lahko stori je, da odvrže smuči skupaj z nahrbtnikom in pobegne na varno. V tem primeru poleg smuči izgubi še vso prtljago, ki je zanj življenjsko pomembna za preživetje v naravi.
Rešitev tega problema bi bila, da bi imel zložljive smuči.

Kako je potekal razvoj smuči? Zagotovo je v samem razvojnem ciklu prišlo do izzivov / problemov?
Vinko Avguštin: V začetku smo hitro prišli do nekaj idej, ki pa so se kmalu pokazale kot zelo naivne. Tako smo nekaj let poskušali z idejami in jih kmalu za tem ovrgli. Bolj smo se poglabljali v problem mehanike zložljive smuče, bolj smo postajali prepričani, da problem sploh ni rešljiv, vendar nismo odnehali poskušati.
Do prelomne ideje je prišlo v začetku leta 2013, ko smo prišli do ideje sredinske gobice, ki se pri sestavljanju razdeli na polovico in rotirajoče premostitvene plošče, ter štiriosnega zgloba. Prvič smo verjeli, da imamo v rokah idejo, ki bo delovala. Idejo smo patentirali v vseh državah, kjer obsaja proizvodnja smuči (Reg. št. SI 24358 »Sestavljiva smuča« – avtor: V. Avguštin).
Idejo smo predstavili tudi Slovenski vojski, s katero smo maja 2015 sklenili pogodbo o nadaljnem razvoju. Projekt se je odvijal v petih razvojnih fazah. Ključna vloga SV je bila, da prototipe testira v realnih pogojih. Želja vojske je bila tudi, da v sestavljeni fazi vsi sestavni deli ostanejo med seboj neločljivo povezani, zato smo morali že izdelan koncept nekoliko prilagoditi. Spremembe smo patentirali 2016 (Reg. št. SI 25117 »Zložljiva smuča« – avtorja: V. Avguštin, A. Hrovat).
V začetku leta 2017 je bil v projekt sistema za zložljivo smučko vključen tudi GIGODESIGN, ki je tehnološko rešitev oblikovalsko dodelal. Projekt se je zaključil aprila 2017, ko smo vojski izročili prvih 10 parov prototipov, s katerimi so bili zelo zadovoljni.

Kakšni so odzivi na trgu?
Vinko Avguštin: Smuča je bila prvič predstavljena na sejmu Eurostatory junija 2016 v Parizu. Nepričakovano smo tam dosegli velik odziv. Kar 18 različnih držav je izrazilo zanimanje za naš projekt. To so predvsem specialne vojaške enote (spust iz helikopterja), gorski oddelki, ki kombinirajo smučanje in plezanje z vrvjo, gorske reševalne enote in drugi). Leta 2017 smo predstavili tudi komercialno različico, za katero se sedaj zanimajo specialisti za prodajo smučarske opreme po vsem svetu.

Katere so bistvene prednosti produkta?
Vinko Avguštin: Osnovna prednost zložljive smuče je prosto gibanje po vseh vrstah terena, vključno s spušanjem iz helikopterja in alpskim plezanjem z vrvjo.
Običajne smuči se pri plezanju zatikajo v skale pred plezalcem, ga pri obračanju v steni ovrajo ali ga lahko celo izrinejo iz stene. Silhueta plezalca v steni z zložljivimi smučmi je veliko manjša, zato je nevarnost sunka vetra in posledično padca manjša.
Velika prednost je tudi sam transport tako z avtomobilom kakor tudi s helikopterjem. Smuči z lahkoto prevažamo v prtljažniku avtomobila. Posebna prednost pa je transport z letalom, kjer se običajne smuči obravnavajo kot prtljaga izrednih dimenzij in zahtevajo dodatne postopke na letališčih. Zložljive smuči padejo v kategorijo običajne prtljage in se tem izognemo dodatnim komplikacijam izognemo.

Smuči so prejele številne nagrade…
Vinko Avguštin: Nagrade, ki jih je prejel model Ibex (linija smuči Adventure):
-Reddot Award 2017
-Plus X Award (High Quality, Design, Functionality)
-Ispo Award Winner
-Ski Magazin Hot Gear (USA)
-pet performance nagrad

Nagrade, ki jih je prejel model Ibex Tactix (zložljiva različica):
-Popular science ZDA, Zlato priznanje v kategoriji proizvodov za prosti čas.
-Zlato priznanje za inovativnost Gospodarske Zbornice Sloveniji
-Oblikovanje leta, prestižna nagrada meseca oblikovanja za oblikovalski del
-Nagrajeni vrhunska kakovost, inovativnost in oblikovalski dosežki Elanovih smuči

Kakšna vizije imate za prihodnost?
Vinko Avguštin: V prihodnosti pričakujemo, da se bo zložljivost iz segmenta turnih selila tudi v druge segmente smuči, kjer bodo do izraza prišle prednosti transporta in shranjevanja.