Hiša MO

Nagrada Hiše awards 2014

Hiša MO je rezultat načrtovanja, ki so se ga arhitekti lotili leta 2005. Raziskovali so možnosti načrtovanja kompleksne arhitekture iz kombinacije različnih preprostih elementov. Skozi proces usklajevanja arhitekturne zasnove s potrebami naročnikov so bili prisiljeni zasnovo sistematizirati in kar najbolj poenostaviti. Nastal je odličen rezultat: kombinacija številnih izredno preprostih prostorov ponuja bogato prostorsko izkušnjo. Arhitekti so iznašli nov način projektiranja; sestavljanje osnovnih elementov ponuja neskončne možnosti prostorskih kombinacij.

Arhitekti FRPO ustvarjajo projekte, ki raziskujejo možnosti generiranja kompleksne arhitekture preko kombinacije preprostih osnovnih elementov. Odličen primer takšne arhitekture je družinska hiša MO. Hiša je sestavljena iz številnih izjemno jasnih osnovnih gradnikov, ki pa skupaj, vsak s svojo orientacijo in funkcijo, sestavljajo izjemno bogato prostorsko izkušnjo. Preprost in inovativen način tovrstne gradnje omogoča neštete možnosti različnih prostorskih zasnov. Prepletanje eksteriera in interiera omogoča presenetljivo estetsko doživetje bivanja. Uporaba lesa in lokalnih materialov ter izkoriščanje naravnih zakonitosti lokacije, zagotavljajo arhitekturo, z močnim poudarkom na trajnostnih in sonaravnih principih.

FRPO arhitekti verjamejo, da mora stanovanjska hiša omogočiti družini udoben dom. Svetloba, izbor materialov in funkcionalna razporeditev prostorov mora ustvarjati močno prostorsko izkušnjo, ki preseže fizično.

Kakšna je dobra hiša?

Verjamemo v projekte, ki raziskujejo možnosti kompleksne arhitekture s kombinacijo preprostih elementov.
Dobra hiša je preplet številnih zelo preprostih prostorov, ki nudijo bogato prostorsko izkušnjo Dobra hiša postane dom. To je prostor, kjer svetloba, materialnost in razporeditev prostorov ustvarjajo močno izkušnjo, globjo od fizične. Mešanica okolja, narave in konstrukcije. Preplet zunanjosti in notranjosti in principi trajnostnega načrtovanja še podpirajo idejo dobre hiše.

Datoteka

Arhitektura: FRPO Rodriguez &
Oriol ARCHITECTURE
LANDSCAPE;
Pablo Oriol, Fernando Rodríguez
Sodelavci: Pastora Cotero,
Inés Olavarrieta, Cornelius Schmitz,
Cristina Escuder
Fotografije: Miguel de Guzmán,
www.imagensubliminal.com
————————————————
Lokacija: Madrid, Španija
Projekt: 2010
Izvedba: 2012
————————————————
Površina: 295 m2
————————————————

Objavljeno v: Hiše 83, maj 2014