Hiša L

Kategorija: Lesene hiše

Hiša L predstavlja domiselno preobrazbo tradicionalnih oblik gradnje v slovenskem predalpskem svetu. Tradicionalno zidano pritličje z lesenim nadstropjem je tukaj izvedeno kot sodoben lesen dom, ki pod impresivnim napuščem ustvarja prijetno mikroklimo. S svojo pojavnostjo se hiša zlije z okolico in ne ustvari negativnega kontrasta, s tem pa kaže odgovorno držo arhitektov do grajenega okolja in novih posegov vanj. Simetrična dvokapnica lebdi nad objektom in s tem ustvari zaščito pred vremenskimi vplivi. Les je uporabljen premišljeno, tam, kjer je najbolj zaščiten pred vremenskimi vplivi. Avtorji verjamejo, da les »daje arhitekturi preprosto, vendar vsem razumljivo obliko«. Hiša L odraža prav to brezčasno domačnost, saj jo že na prvi pogled razumemo in se zdi, kot da bi bila tam že od nekdaj.

Na robu naselja, kjer so bili z neprilagojenimi predpisi prestrogo določeni urbanistični pogoji za gradnjo, stoji hiša, katere glavna značilnost je dvojnost. Dvojnost v smislu kombiniranja nasprotij med toplim in hladnim, odprtim in zaprtim ter ne nazadnje med težkim in lahkim.Izjemna lokacija, s katere se odpirajo lepi pogledi na gorski svet, je narekovala zasnovo prostorov, ki so v obeh etažah popolnoma odprti proti mirnemu vrtu v notranjosti parcele in alpski krajini v okolici. Kot kontrast temu je hiša smiselno zaprta pred hrupom z ulice in pogledi iz sosednjih hiš.

Želje naročnika, ozaveščenost projektantov in logika tradicionalne gradnje na tem območju so privedle do rešitve v obliki masivno grajenega pritličja in lahkega lesenega skeletnega nadstropja. Izbrana kombinacija gradbenih materialov poleg konstrukcijske vloge opravlja še posebno vlogo pri energetski bilanci hiše. Pravilna kombinacija lesa in betona ustvari ugodno časovno dinamiko ogrevanja in hlajenja prostorov, iskrenost pri obravnavi materialov pa karakterno določa pester bivalni ambient.
Streha, ki lebdi nad objektom, pod sabo ustvarja prostore teras in napuščev za senčenje. Zato je les kot topel fasadni element nameščen na nadkritih delih in delih, kjer se ga stanovalci lahko dotaknejo. Beton in omet sta, nasprotno, uporabljena tam, kjer je hiša najbolj obremenjena z vremenskimi pojavi.
3biro je ekipa izkušenih snovalcev lesenih zgradb, ki nas vedno znova presenetijo z izbranimi detajli in s sodobnimi preobrazbami tradicionalnih oblik.

Datoteka

Arhitektura: 3biro arhitekti
Fotografije: Miran Kambič
————————————————
Lokacija: Slovenija
Leto načrtovanja: 2013
Leto izvedbe: 2014
————————————————
Pritličje: 117,5 m2
Nadstropje: 117,5 m2
Parcela: 742 m2
Pozidana površina: 165 m2
Letna poraba energije:
20 kWh/(m2a)
Statika: Gorazd Mravlja,
Sora inženiring, d. o. o.
Elektroinštalacije:
Miha Uršič, Esprit, d. o. o.
Strojne napeljave:
Projekt Rant, Boštjan Rant, s. p.
Dobavitelj stavbnega pohištva:
M Sora, d. d.
————————————————

Mini intervju: 3biro arhitekti

Zakaj ste izbrali les?
Les je naraven, lep na pogled, prijeten na dotik in praktično uporaben za vse namene. Od različnih oblik uporabe prinaša največ koristi raba lesa za gradnjo, za lahke, lepljene konstrukcije, za montažne plošče, fasadne in talne obloge, gradbeno pohištvo in opremo.

Kako pogosto načrtujete objekte iz lesa?
Les v različnih oblikah in različnih deležih uporabljamo pri vseh projektih.

Kako se načrtovanje v lesu razlikuje od običajnega načrtovanja objektov?
Pri uporabi lesa je treba spoštovati lastnosti gradiva, kar daje arhitekturi, zgrajeni iz lesenih konstrukcij, preprosto, vendar vsem razumljivo obliko.

Kaj bi svetovali potencialnim investitorjem? Zakaj zgraditi objekt iz lesa?
Z lesenimi konstrukcijami se da preprosto graditi, lesena konstrukcija je lahka, varna in primerna za montažno gradnjo. Tehnologija montažne gradnje izkorišča vse prednosti industrijske proizvodnje: omogoča delo na zalogo, proizvodnjo in gradnjo skozi vse leto, mersko natančno in v detajlih dovršeno izvedbo.

3biro arhitekti

Objavljeno v: Hiše 92, januar 2016