Hiša D

Nagrada Hiše awards 2013

Hiša D avtorjev Arnauda Lacosta in Jérôma Vinçona (Lode Architecture) iz Bretanje v Franciji prepričljivo in preprosto odgovarja na potrebe lokacije, zahteve arhitekturne kakovosti in želje naročnikov ter omogoča bivalni prostor s tisočerimi različnimi obrazi, ki služi vsem morebitnim potrebam hiše, a je hkrati zasnovan preprosto in jasno. Zato ji mednarodna žirija podeljuje nagrado za inovativno odličnost 2013.

Hiša stoji na lepi lokaciji na rečnem nabrežju, izpostavljenem hladnemu pršu bližnje reke. Hiša v eno združuje nasprotne si značaje. Enkrat je lahko zgolj osnovno zavetje, streha nad glavo. Spet drugič je lahko uradna sprejemnica, pa prostor za romantična avanturista, tretjič prizorišče za množično zabavo. Značaj hiše se spreminja glede na letne čase, vremenske razmere in potrebe ter razpoloženje uporabnikov.

Ob raziskovanju arhitekturne zasnove hiše najprej opazimo konzolno strukturo prereza. Etaža hiše nadkriva prazno, odprto pritlično etažo. Tu je bivanje organizirano v neposrednem stiku z naravo, okrog centralnega kuhinjskega otoka in stopnic. Žarki svetlobe pronicajo skozi prostore v nadstropju in prinašajo sonce v pritlični, zemeljski prostor. Notranjost je oblečena v les; ta še okrepi prijeten naraven ambient.

V zgornjem nadstropju je prostor zasnovan drugače. Odprt, pretočen tloris tukaj zamenja strukturiran program, porazdeljen po posameznih sobah. Tudi v tej razporeditvi ostaja opazna močna povezanost z naravo. Iz vseh prostorov je mogoč neposreden prehod v zunanji del.
Različni fasadi odsevata dvojnost pritličnega in nadstropnega volumna. Vsaka s svojo govorico izražata željo po kamuflaži. V pritličju steklo odseva drevesa, veje in raznobarvne liste, nadstropje, ograjeno z neobdelanimi, robustnimi paneli različnih širin, pa nadaljuje povezavo z okoliškim gozdom.
Takšnih hiš si želimo še več.

Kaj je dobra hiša?

Takšna, ki je hkrati znana in navdihujoča, mešanica občutkov ‘še nikoli videl’ in ‘deja-vu’. Prostor, kjer si zgradiš otroške spomine in kamor se greš upokojit. Znotraj in zunaj sveta.

Datoteka

Arhitektura: Arnaud Lacoste,
Jérôme Vinçon; Lode Architecture
Fotografije: Daniel Moulinet
————————————————
Lokacija: Bretanja, Francija
Izvedba: 2012
————————————————
Površina: 250 m2
Površina parcele: 10.000 m2
————————————————

Objavljeno v: Hiše 77, maj 2013