Hans Keiding
Genbyg Design, Danska

Hans Keiding je oblikovalec v podjetju Genbyg, ki je največje specializirano podjetje za prodajo recikliranih gradbenih materialov na Danskem. Rabljena vrata, okna in drugi materiali lahko zaživijo v novih stavbah, če jih previdno odstranijo, pretovorijo in uskladiščijo ter včasih tudi preoblikujejo. V zadnjem času so opazili večje zanimanje za celostno oblikovanje prostorov iz recikliranih elementov, zato so odprli oblikovalski biro Genbyg Design. Letos bodo odprli tudi svoj obrat za razrez lesa. Pohištveno industrijo želijo popeljati v novo dobo, ki bo temeljila na trajnostnih načelih recikliranja.

Restavracija Väkst

Restavracija je dokaz za to, kako ustvariti kreativno rešitev iz starih, rabljenih materialov, ne da bi pri tem naredili kompromis pri oblikovanju. Vsi elementi v restavraciji imajo svojo zgodovino, kar prostoru daje avtentičen, organski izraz. Omare in bar so narejeni iz odsluženih predalnikov iz Narodne banke. Vsi elementi iz mahagonija so s stadiona, steklene police so iz prve danske garaže iz leta 1934. Stoli so iz stare srednje šole, tla so izdelana iz lesenih desk iz stare tovarne …
Ustvarili so prostor, ki pooseblja nordijsko kuhinjo in povezuje urbano kulturo z atmosfero vrta; srce restavracije je namreč velik rastlinjak, ki povezuje dve nadstropji restavracije in vabi goste v »bohoten« vrt v središču mesta.

Avtorja: Hans Keiding BC, Rasmus B. Fex, biro Genbyg;
Fotografije: Chris Tonnesen

Lokacija: Kopenhagen, Danska
Izvedba: 2016
Površina: 160 m2