Gorenje d.d.

Zgodba o uspehu 2005

Priznanje Zgodba o uspehu 2005 je bilo podeljeno podjetju Gorenje d.d., ki s premišljeno vključitvijo oblikovanja v poslovno strategijo razvoja izdelkov, storitev in sistemov dosega pomembne tržne uspehe in osvaja oblikovalske nagrade. Gorenje zavestno uporablja kakovostno oblikovanje kot tvorni element v svoji poslovni, razvojni in tržni strategiji. Oblikovalske vizije ne gradijo le na preizkušenem izročilu, da forma sledi funkciji, ampak tudi sodobni potrebi, da oblika sledi emocijam. Oblikovanje igra pomembno vlogo kot prepoznaven razlikovalni dejavnik, ki ga že na prvi pogled loči od konkurence.

Posebno priznanje Zgodba o uspehu 2005 je bilo letos podeljeno podjetju Gorenje, d. d., ki s premišljeno vključitvijo oblikovanja v poslovno strategijo razvoja izdelkov, storitev in sistemov dosega pomembne tržne uspehe in osvaja oblikovalske nagrade. Gorenje zavestno uporablja kakovostno oblikovanje kot tvorni element v svoji poslovni, razvojni in tržni strategiji. Letos so prejeli prestižno mednarodno oblikovalsko nagrado ››red dot design award: product design 2005« za novo generacijo pralnih in sušilnih strojev. V sodelovanju s priznanim oblikovalskim studiem Pininfarina Ekstra so zasnovali novo linijo luksuznih in elegantnih izdelkov Gorenje Pininfarina. Oblikovalske vizije ne gradijo le na preizkušenem izročilu, da forma sledi funkciji, ampak tudi na sodobni potrebi, da oblika sledi emocijam. Oblikovanje igra pomembno vlogo kot prepoznaven razlikovalni dejavnik, ki ga že na prvi pogled loči od konkurence. Pogovarjali smo se s predsednikom Uprave Gorenja Franjem Bobincem in direktorjem Design Centra Gorenje prof. Janezom Smerdeljem.

Intervju: Franjo Bobinac in Janez Smerdelj

Gorenje se v zadnjem obdobju izkazuje kot ››oblikovno misleče podjetje«. Kaj to pomeni glede na prejšnjo strategijo podjetja?
Franjo Bobinac: Gorenje je bilo vedno znano po vzdržljivih in kakovostnih aparatih, v obdobju zadnjih desetih let pa jih vse bolj ››plemenitimo« še z inovativnimi tehnološkimi in funkcionalnimi rešitvami ter vrhunskim oblikovanjem. Nove produktne rešitve ne nastajajo naključno, pač pa potrebe in želje današnjih potrošnikov ter trende na trgih spremljamo s pomočjo raziskav trga in potrošnikov. Nove izdelke snujejo naši ustvarjalni timi, ki jih sestavljajo oblikovalci, tehnologi, konstruktorji, strokovnjaki za razvoj inteligentnih elektronskih sistemov upravljanja in produktni vodje. Ustvarjamo proizvode, ki poleg tega, da s kakovostjo, funkcionalnostjo, prijaznostjo do uporabnika in varčnostjo služijo svojemu namenu, polepšajo tudi bivalni prostor naših kupcev.

Kakšen je delovni proces oblikovanja v Gorenju?
Janez Smerdelj: Oblikovanje je v Gorenju tisti segment poslovne odličnosti, ki se ga zavestno lotevamo, in ne samo nujni segment razvojnega procesa. V izdelavo novega izdelka smo oblikovalci vpeti od začetka do končnega uvajanja izdelka na trg. Načrtovanje novega aparata je projektno, v delovni skupini se združimo strokovnjaki iz različnih strok, skupaj oblikujemo rešitve in sproti rešujemo težave. Pri delu in iskanju inovativnih rešitev nas navdihujejo dejanske potrebe potrošnikov, ki jih spoznavamo prek različnih raziskav. Nenehno iščemo in tudi uresničujemo izboljšave v tehnološkem smislu, v smislu funkcionalnosti in v smislu vrhunskega oblikovanja kot vidne razlikovalne prednosti pred konkurenco.

Kaj pomeni prestižna nagrada ››red dot« v svetu in kaj podjetju Gorenje?
Janez Smerdelj: Red dot design award je na področju mednarodnega oblikovanja ena najbolj cenjenih nagrad na svetu, letos je bila podeljena že petdesetič. Letos je sodelovalo prek 4000 prijavljenih iz 40 držav. Aparata Premium Touch (pralni stroj in sušilnik perila) avtorja Roka Jenka in soavtorice Lidije Pritržnik sta v mednarodni konkurenci v kategoriji produktnega oblikovanja dobila mednarodno razpoznavno rdečo točko, ki sporoča vrhunsko kakovost na področju oblikovanja. S tem se Gorenje uvršča med podjetja, kot so Miele, Siemens, AEG, Electrolux … Nagrada je potrditev, da je Gorenje res oblikovno misleče podjetje.

Kako ste izbirali oblikovalce, ki ste jih povabili k sodelovanju, in zakaj ste se odločili prav za Pininfarino Extra?
Janez Smerdelj: Sodelovanje z zunanjimi oblikovalci prinese v podjetje dinamiko in svežino. Proces oblikovanja je v Gorenju kontinuirano prisoten že od leta 1963, leta 1997 se je Gorenje preoblikovalo v delniško družbo in še istega leta začelo intenzivno vlagati v razvoj, v nove, okolju prijaznejše sodobne tehnologije in nove izdelke, ter z veliko ambicijo začelo strateško graditi pot oblikovno mislečega podjetja. Oblikovanje dobiva strateško vlogo, skozenj želimo graditi blagovno znamko. Leta 2000 smo se odločili, da novo oblikovalsko linijo izpeljemo v sodelovanju s studiem Pininfarina Extra, ker smo želeli ne le sodelovati, ampak tudi sooznačevati. Sodelovanje med Gorenjem in Pininfarino se je utrdilo v prepleteno partnersko zavezo, v kateri prispeva studio Pininfarina prepoznavno oblikovno podobo, Gorenje pa znanje, inovacije ter vrhunsko tehnologijo in razvoj. Tudi Pininfarina skrbno izbira svoje sodelavce – gre za obojestransko izkoriščanje skupne blagovne znamke Gorenje Pininfarina na trgih, kjer eno od obeh podjetij še ni širše razpoznavno.

Prodajni rezultati prve linije Gorenje Pininfarina so bili precej nad pričakovanji. To so spodbudni podatki, ki pa še ne prepričajo mnogih slovenskih podjetnikov, da bi oblikovanje vključili v razvojno strategijo svojih podjetij. Zakaj, menite, da je tako?
Franjo Bobinac: Trg zahteva vedno nove, inovativne izdelke; tisti, ki temu ne sledijo, so izločeni. Dizajn ima vse bolj odločilno vlogo pri nakupu izdelkov široke potrošnje, zato bodo v prihodnje vrhunsko oblikovani izdelki ena ključnih konkurenčnih prednosti. Z izstopajočim dizajnom lahko dosežemo prepoznavno razlikovalnost, ki nas že na prvi pogled loči od konkurence. Višje kot se izdelek pozicionira na cenovni lestvici, pomembnejša je vloga dizajna za njegovo uspešno prodajo. Proizvajalci, katerih domači trg je razviti zahodni svet, kakor to velja za Gorenje, ki 66 odstotkov prodaje realizira v EU, se morajo zavedati tega dejstva in se intenzivno posvečati dizajnu.

Danes je Gorenje med vodilnimi usmerjevalci razvoja na področju gospodinjskih aparatov – postali ste tako rekoč ››trendsetter«. Kakšna je vaša vizija razvojne poti Gorenja?
Franjo Bobinac: Temeljna dejavnost Gorenja bo tudi v prihodnje trženje gospodinjskih aparatov, oziroma širše, proizvodov za dom; poleg bele tehnike torej še pohištva, sanitarne opreme in toplotne sanitarne opreme, malih gospodinjskih aparatov ter proizvodov avdio- in videotehnike. Razvijali bomo vse tiste dejavnosti, ki imajo ali sinergijo z osnovno dejavnostjo ali pa zanimiv potencial rasti. Področje, s katerim smo se začeli ukvarjati v letu 2004 – energetika in varstvo okolja – bomo razvijali tudi v prihodnje. Svoj strateški razvoj smo jasno začrtali kot razvoj samostojnega Gorenja. Še naprej bosta naša energija in znanje usmerjena v inovativne, tehnično dovršene proizvode s prepoznavnim dizajnom.
Janez Smerdelj: Gorenje je danes sooblikovalec sodobne kulture bivanja – trendsetter. Zavedamo se, da je vloga dizajna v podjetju odvisna od poslovne strategije vodstva. Dizajn je dodana vrednost. Oblikovanje mora biti družbeno odgovorno, kar pomeni, da mora izdelek dobro služiti potrošniku pri vsakodnevni uporabi, ponuditi mu moramo široko paleto kvalitetnih izdelkov in zadostiti okoljskim kriterijem. Vseskozi je treba opazovati družbene spremembe, da bi lahko zadovoljili posebne potrebe – na primer staranje prebivalstva … Oblikovalci znotraj podjetja sebe vidimo primarno kot tiste, ki skrbimo za potrošnika in moramo videti dlje od njega!

Pogovarjala se je: Mattea Panterr