Gabriela Kaprálová
ASGK Design, Češka

Gabriela Kapralova je arhitekturni studio ASGK ustanovila leta 2006. Pred tem se je izobraževala v Bratislavi na Slovaškem ter v Grčiji, Franciji in Belgiji. Pri svojem delu želi naročnikom predstaviti celovite vizije, zato so v biroju ASGK zaposleni ljudje z različno izobrazbo, ki sestavljajo multidisciplinarni tim. Za leseno hišo Zilvar je leta 2014 prejela častno priznanje društva čeških arhitektov ter leta 2015 posebno nagrado mesta Hradec Kralove za stavbo leta.

Kakšna je dobra lesena hiša?

To je hiša, v kateri se počutiš sproščenega in povezanega z naravo. To je hiša, kjer duhaš les in uživaš v harmoničnih razmerjih in detajlih. To je hiša, ki dobro komunicira s svojo okolico.
To je hiša, kjer preprosto želiš ostati in živeti.

Hiša Zilvar

Navdih za hišo Zilvar, ki smo jo zgradili kot počitniško hišico za našo družino, je prišel iz zahteve mojega takrat 4-letnega sina, ki je želel stavbo, ki bi spominjala na prazgodovinskega členonožca. Hiša deluje, kot bi se nagibala k mogočnemu staremu hrastu. Ena najpomembnejših omejitev je bila povezana z visoko podtalnico na tem območju, zato smo stavbo dvignili na kole. Hiša zaradi prostorske geometrije daje vtis, da so prostori veliko večji. Zasnovali smo pokrito teraso, kjer lahko uživamo v vseh vremenskih pogojih, saj ta prostor zaznamujejo pogosto deževje, močni zahodni vetrovi in vzhodno sonce …
V to hišo se umaknemo pred nemirnim svetom in v njej uživamo. Prav tako v njej uživajo otroci in naši prijatelji, ki nas tam pogosto obiskujejo.

Gabriela Kaprálová

*Odlomek iz predavanja na Gospodarsko-arhitekturnem forumu 01, 16. 6. 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani

Arhitektura: ASGK Design; Gabriela Kaprálová, Vítek Donát, Peter Hričovec
Fotografije: Veronika Nehasilova, Petra Hajská

Izvedba: 2014
Lokacija: Lodín, Češka

Površina: 109 m2
(od tega 24 m2 terase)
Letna poraba energije:
42,3 kWh/(m2a)
Investicija: 152.800 €