Francisco Mangado
Španija

Francisco Mangado je profesor na postdiplomskem študiju arhitekturnega oblikovanja v navarri in gostujoči profesor na l’École Polytechnique Fédérale v Lausanne-i.

Med njegova bolj odmevna dela štejejo kulturni center in cerkev v Thiene-u (Italija), avditorij in kongresni center v Pamploni, Place Pey Berland v Bordeauxu, arheološki muzej v Vitorii, nogometni stadion v Palencii in Španski paviljon na mednarodni razstavi leta 2008 v Zaragozi.

Bazen, Univerza Vigo, Orense, Španija

Projekt je zasnovan kot ogromna razgledna točka, kjer lahko uporabniki uživajo v pogledih na univerzitetni kampus in njegove zgradbe s te dvignjene ploščadi, ki lebdi nad svojo okolico v kontrastu s svojo močno, trdno granitno bazo. Od zunaj se jo dojema kot globoko zasidrano topografsko lastnost lokacije, ki je bila tam že pred novo stavbo.

Druga komponenta projekta je streha, s širokimi razponi in geometrijo v skladu z obstoječimi nosilci. Streha mogoča ustvarjanje bogatih prostorov in nians osvetlitve, ki poudarjajo skupno podobo kompleksa.

Arheološki muzej v Alavi, Vitoria, Alava, Španija

Leseni pod in neprekinjeni strop ustvarjata zaprto temno ”škatlo”, ki jo definirajo fasadni zidovi od zunaj oblečeni v zgibano kožo iz bronastih plošč, kjer se razdalje in donosi med posameznimi kosi odzivajo na potrebe po osvetlitvi prostorov.

Te temne prostore prečkajo bele steklene prizme okoli katerih so organizirani razstavni eksponati. Vanje so vdelane grafike in informacije o razstavljenih predmetih.

Proti notranjosti lokacije je dvorišče omejeno z bolj prosojnimi mejami, ki omogočajo prostoru da privabi obiskovalce in jih zapelje v razstavne prostore.