Florence Lipsky
Lipsky + Rollet architectes, Francija

Biro Lipsky + Rollet sta leta 1990 ustanovila Florence Lipsky, profesorica na Fakulteti za arhitekturo v Marne-La-Valléeju, in Pascal Rollet, profesor na Fakulteti za arhitekturo v Grenoblu. V biroju razvijajo arhitekturo, ki temelji na ekološko odgovorni gradnji in na stališču, da so mesta samostojni ekosistemi. Njihova dela zaznamuje po eni strani jasnost in po drugi strani vsakdanja robustnost, kjer ni nič odvečnega. Florence Lipsky se poglobljeno ukvarja s koncepti kampusov kot specifičnimi urbanimi in bivalnimi teritoriji. Ustvarja stavbe, ki so namenjene izobraževanju in raziskovanju. Pri svojem delu veliko eksperimentira z novimi materiali in inovativnimi stavbnimi sistemi, ki omogočajo zmanjšano porabo energije in hkrati povečajo mero udobja v stavbi, kar se odlično odraža na projektu lesenega sedemnadstropnega študentskega doma v Parizu. Kot gostujoča raziskovalka je bila aktivna tudi znanstveno, in sicer na Kalifornijski univerzi Berkeley v ZDA in v Kjotu na Japonskem.

Indijska hiša v Parizu

Prizidek k Indijski hiši v Parizu (Maison de l’Inde) je center s študentskimi sobami, ki pomeni dom za številne indijske študente v Parizu in stoji v sklopu parka “Cité Internationale Universitaire de Paris” (CIUP). Stavba je prva sedemnadstropna lesena zgradba v Franciji. Arhitekti so bili izbrani na natečaju med 40 udeleženci. Izvedena je s pomočjo betonskega jedra in lesenih montažnih delov, kar omogoča majhno porabo energije za ogrevanje. V stavbi je 72 študentskih sob (velikosti od 19 do 24 m2), opremljenih s kopalnico in balkonom, od tega je 64 sob enoposteljnih in 8 dvoposteljnih. V vsakem nadstropju sta skupna kuhinja in dnevna soba.
Pri uporabi materialov in detajlov je vidna iznajdljivost arhitektov pri uresničevanju cilja, da ponudijo čim večje udobje s čim nižjimi stroški gradnje. Prav tako navdušuje kulturna povezava med indijsko in francosko arhitekturno (in modernistično) tradicijo, ki so jo avtorji ustvarili s pomočjo močnih barv, prostorskih razmerij in oblik.

Foto: Paul Raftery