Erika Korošec, Estera Rezar, Petra Šink, Bea Brufach, Lea Rovina, Gal Gregorc

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem, je v akademskem letu 2016/2017 znotraj projekta »PKP – Po kreativni poti do znanja«, pridobila evropska sredstva za izvedbo projekta NewSloSouvenir.
V interdisciplinarnem projektu so sodelovali študenti Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem, iz smeri Notranja oprema, Tekstilije in oblačila ter Vizualne komunikacije, študentka Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, podjetje IQbator d.o.o. ter Slovenski etnografski muzej.

Opirajoč se na slovensko kulturno dediščino, turistično ponudbo slovenskih spominkov in izdelkov, raziskavo tržišča ter sodobno produktno oblikovanje, so študenti razvili izvirne, oblikovalsko dovršene, duhovite in vsebinsko bogate spominke ter izdelke za dom, s katerimi so navdušili širšo javnost in potencialne odjemalce.

V kolekcijah izdelkov, kot so Trileska, Wooda, Kura, Carnation, KooKoo ter S kuro na turo, se zrcalijo slovenski običaji, navade in razvade, prigode in zablode, stereotipi, pregovori, tegobe, pokrajinske značilnosti, nacionalna motivika in še marsikaj.

Izdelki, ki so že primerni za serijsko proizvodnjo in prodajo na tržišču, nedvomno odstopajo od klasičnega spominka. So iskriva pripoved o »slovenskosti«, ki bo skozi humor, neposrednost in iskreno estetiko zagotovo predstavljala pomemben prispevek k prepoznavnosti Slovenije in njene simbolne identitete.

Petra Šink: KooKoo
Vodilo pri oblikovanju kolekcije KooKoo je bila silhueta zemljevida Slovenije, ki spominja na obliko kokoši. Izhodišče vzorca na figuri je čipka kot ena izmed slovenskih tradicionalnih prvin. V vzorcu je interpretirana na sodoben način in s pomočjo modernih računalniških tehnik modelirana v čipkasto silhueto. Kolekcija različnih uporabnih izdelkov je lahko prijeten spominek turistu kot tudi igriva popestritev naključnemu uporabniku s posluhom za sodobno oblikovanje.

Lea Rovina: WOODA
Kolekcija združuje dve izmed največjih naravnih bogastev Slovenije: pitno vodo in les. Glavna zanimivost steklenic so leseni zamaški, izdelani iz masivnega lesa nekaterih slovenskih avtohtonih drevesnih vrst. Posebnosti lesa, uporabljenega v zamašku, dopolnjuje vzorec strukture lesa; ta je reliefno vnešen v površino steklenice. Kolekcijo tako sestavljajo štiri steklenice, poimenovane po svojem lesu oz. njegovih latinskih imenih: Olja (oljka), Silva (bukev), Regina (oreh) ter Pika (smreka).

Erika Korošec: CARNATION
Linijo Carnation sestavljata dva dekorativna lesena izdelka s slovenskim motivom nageljna. Prvi izdelek je lesena škatlica, ki se razpre kot pahljača in uporabi kot stojalo za prtičke. Ob nakupu je v njej shranjeno darilo: čokolada v obliki nageljna. Drugi izdelek je škatlica s podstavki za kozarce. Ko se odpre, dobi obliko zvezde ali pa ljubljanskega zmaja. Obe škatlici se lahko uporabljata na več načinov, načine uporabe pa prepuščata domišljiji.

Bea Brufach: TRILESKA
Trileska je dovršena, sodobno oblikovana kolekcija pripomočkov za kuhinjo. Ime kolekcije je besedna sestavljanka treh slovenskih znamenitosti: ribniške suhe robe, klekljane čipke in Triglava, združenih v enem izdelku. Kolekcija tako ohranja slovensko tradicijo, ki jo z uporabo novih tehnologij prilagaja zahtevam in potrebam sodobnega uporabnika.

Estera Rezar: KURA
Izhodišče kolekcije so slovenske tegobe (zavist, stres, depresija), predstavljene skozi humor. Beseda “kura” je uporabljena večnamensko: kot oblika tlorisa Slovenije, ki spominja na kokoš oz. “kuro”, ter kot “zdravilni tretma”, ki ga ponazarja embalaža v obliki medicinskih brizgalk.
Naslanjajoč se na star slovenski pregovor “Smeh je pol zdravja” so brizgalke opremljene še z zabavnimi ilustracijami, duhovitim opisom simptomov in navodil za uporabo.

Gal Gregorc: S KURO NA TURO
Serija razglednic vsebuje zabavne ilustracije kokoši. V računalniško izrisanih likih kokoši se hudomušno zrcali oblika zemljevida Slovenije. Med turo po Sloveniji kokoš obišče nekatera vidnejša slovenska turistična mesta in pokrajine, od koder pošlje lepe pozdrave, zabava pošiljatelja in nasmeji prejemnika.

Predlagateljici: doc. dr. Damjana Celcar, doc. Jana Mršnik