Efekt 58 Pusher

Oblikovanje leta 2015

Strokovna žirija v sestavi prof. Janez Smerdelj, Jelena Pirkmajer, Maja Tasič Demšar in Lenka Bajželj (predsednica) se je sestala 28. septembra. Žirija je ugotovila, da je prispevek letošnjih oblikovalskih izdelkov skromnejši kot lansko leto, je pa prispelo nekaj izdelkov, ki so nad povprečjem slovenske prakse.

Žirija je za nagrado oblikovanje leta izbrala izdelek EFEKT 58 PUSHER avtorja Marka Pavlinca – Rinz products in naročnika Imas, d. o. o.
Izdelek je na Mesecu oblikovanja razstavljen prvič in izstopa z domišljeno funkcijo, posebej načrtovano za potiskanje snega, kar pomeni nadgradnjo in dodatno funkcijo prvotnega modela lopate za odmetavanje.

Ergonomski ročaj se je v praksi izkazal kot optimalna rešitev, zato ni bilo potrebe po kakršnemkoli spreminjanju. Tako izdelek s svojimi dopolnitvami še naprej ostaja zelo aktualen.

EFEKT 58 PUSHER združuje prednosti okretne lopate in potiskača za sneg. Omogoča nam hitrejše, učinkovitejše, predvsem pa varnejše odstranjevanje snega. Dinamična in hkrati elegantna forma je rezultat dobro preizkušene ergonomije, dinamike snega in funkcionalnosti.

Sestavljena je iz visokokakovostnih in temperaturno odpornih materialov, ki se jih lahko reciklira. Vse komponente so zasnovane v prid maksimalne trdnosti in minimalne teže, saj lopata tehta zgolj 1,4 kg. Dober oprijem ročaja in izjemna togost lopate nam poleg odstranjevanja novozapadlega snega znatno olajšata tudi strganje ledu in zmrznjenega snega. Ergonomsko oblikovan aluminijasti ročaj je prevlečen z izolacijskim materialom in je oblikovan tako, da uporabniku zmanjšuje pripogibanje, posledično pa razbremenjuje hrbtne mišice.

Krivina na koncu ročaja se konča kot “krmilo” za učinkovito manevriranje in potiskanje lopate. Ročaj se inovativno združi z zajemalom in tekoče razdeli v tri grebene, ki služijo kot ojačitev. Ojačitve hkrati usmerjajo sneg proti sredini zajemala in skupaj z geometrijo ročaja, ki preprečuje zvračanje lopate okrog osi prijema, prispevajo k uravnoteženosti in razbremenitvi zapestja.

Datoteka

Oblikovanje:
Marko Pavlinec – RINZ products
Izdelava: IMAS, d. o. o.
Foto:
David Kobilca in Robi Srebrnič
————————————————
Leto idejnega projekta in izvedbe:
2015
————————————————