dr. Fedja Vukić

Fedja Vukić predava teorijo in zgodovino oblikovanja na Visoki šoli za oblikovanje Fakultete za arhitekturo na zagrebški univerzi. Strokovno se je izpopolnjeval − zgodovina in teorija vizualnih umetnosti − na splitski univerzi, doktorsko disertacijo je zagovarjal na Oddelku za oblikovanje na ALUO v Ljubljani. Je član Raziskovalnega centra Wolfsonian Foundation, Miami Beach. V hrvaških in mednarodnih revijah izdaja publikacije, članke in znanstvene razprave o vizualnih komunikacijah in oblikovanju.
Izdal in uredil je številne knjige s tega področja, med njimi Sodobni Zagreb, 1992, Zgradbe na mejah, 1995, Stoletje hrvaškega oblikovanja, 1996, Zagreb − modernost in mesto, 2003.

Lokalna identiteta in globalno znamčenje

Fedja Vukić je ugleden in izjemno dejaven hrvaški umetnostni zgodovinar, teoretik, kritik ter raziskovalec širokega področja oblikovanja in arhitekture. Znanstveno je raziskoval industrijsko in grafično oblikovanje v preteklem stoletju, še posebej začetke sodobnega oblikovanja na Hrvaškem, tudi v povezavi z drugimi oblikovalskimi središči v nekdanji Jugoslaviji, v tem kontekstu je raziskoval tudi slovensko oblikovanje (komparativno v disertaciji, ki jo je branil na UL ALUO). Poglobljeno se je prav tako posvečal problemom modernistične oblikovalske, arhitekturne in likovne ustvarjalnosti. Številne so njegove teoretične obravnave sodobne oblikovalske in arhitekturne prakse.

Globalna ekonomija, globalna kultura, globalizacija, svetovno medmrežje − to je le nekaj konceptov, ki so se pojavili v teoretičnih diskurzih in javni praksi zadnjih petnajstih let ter se sklicujejo na lokalna stanja na področju ekologije, bio usmeritev, kulture ali stopnje ekonomije.
Pa gre res za nov koncept brez predhodnih primerov?

Predavanje predstavlja primer oglaševanja v Italiji v prvi polovici 20. stoletja kot komunikacijsko prakso v javnosti, ki kaže značilne spremembe za ideološke in kulturne izzive v tradicionalnih družbah. Predavanje temelji na izsledkih raziskave, ki je potekala na Mednarodni univerzi Florida/The Wolfsonian Foundation v Miami Beachu.