Dorte Mandrup-Paulsen
DORTE MANDRUP ARKITEKTER, Danska

Lastnica in upraviteljica podjetja Dorte Mandrup Arkitekter ApS je magistra arhitekture in članica združenja danskih arhitektov Dorte Mandrup – Poulsen. Biro je bil ustanovljen junija 1999 in stoji v središču Köbenhavna na Danskem.
Dosedanje delo biroja priča, da obvladajo različne projekte, ki zajemajo tako področja krajinske arhitekture in urbanizma kot tudi gradnjo kulturnih ustanov, vrtcev, stanovanjsko-poslovnih objektov ter predelave in obnovo zaščitenih zgodovinskih objektov dræavnega pomena. Pri vsakem naročilu upoštevajo naslednja vodila: inovativnost, nenehno raziskovanje novih programov, prostorskih odnosov in gradbenih materialov ter zavezanost izvirnosti in osebnemu pečatu. Biro je prejel številne državne in mednarodne nagrade, njihova dela pa so redno objavljena tudi v različnih publikacijah po vsem svetu.

Športni in kulturni center, Holmbladsgade, Köbenhavn nove pokrite športne površine.

Najopaznejša lastnost objekta je velika prosojna opna, ki se razteza med športno-kulturno dvorano in štirimi značilnimi zaključnimi zidovi sosednjih neprofitnih stanovanjskih gradenj.
Objekt je narejen iz jekla in lesa ter prekrit z barv­no prelivajočimi se polikarbonatnimi ploščami z nizko U-vrednostjo. Prosojna kritina podnevi odlično prepušča svetlobo, ponoči pa je videti kot rastočkristal. V objektu bodo različne športne in kulturne prireditve, kot so koncerti in gledališke predstave. Zaradi dinamične notranjosti lahko v prostoru poteka več dejavnosti hkrati, in sicer na različnih nivojih, a brez pregrad, ki bi zastirale pogled.

Foto: Torben Eskerod