David Kokot

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Večfunkcionalno stropno svetilo “FreshLight” absolventa oblikovanja Davida Kokota je preproste ortogonalne oblike in nevtralne barve, z inovativno integriranim rastlinjem, ki za svojo rast izkorišča toploto obešenega svetlobnega telesa.

Prednost svetila je v prostorski fleksibilnosti. Uporablja se lahko kot stropno svetilo za osvetlitev celotnega prostora ali kot parcialno usmerjena osvetlitev delovne površine in/ali jedilne mize. Z uporabo svobodno postavljene kompozicije svetil v prostoru dobimo svetlobni lebdeči vrt. Večfunkcionalnost je izražena v zelenih elementih, integriranih v zgornjo površino svetila. To so plitva korita za gojenje zelišč, čajev ali dekorativnih rastlin, ki uspevajo v sobivanju s toploto svetila ter istočasno čistijo zrak in uravnavajo vlago v bivalnem ali delovnem prostoru.

Svetilo “FreshLight” je v fazi izvedbe pod okriljem podjetja Akripol, ki je prepoznalo kakovost oblikovanega svetila in mu v okviru nagrade za enega od treh najboljših projektov zelene pisarne ponudilo možnost izvedbe prototipa.

Predlagateljici:
doc. mag. Jasna Kralj Pavlovec, u.d.i.a., predstojnica Katedre za notranjo opremo in arhitekturo, Fakulteta za dizajn
in Nuša Janžekovič, vodja razvoja in tehnologije, Akripol, proizvodnja in predelava polimerov, d.o.o.