Dan Wood
WORK Architecture Company, New York, ZDA

Arhitekturni biro WORK Architecture Company (WORKac) sta ustanovila Amale Andraos in Dan Wood leta 2002. Podjetje ima sedež v New Yorku, 16 zaposlenih, izvaja pa projekte vseh velikosti. Wood in Andraosova sta pred tem delala na Nizozemskem v biroju Office for Metropolitan Architecture (OMA) Rema Koolhaasa, kjer sta se ukvarjala z velikimi projekti, kot so javna knjižnica v Seattlu in Pradine luksuzne trgovine.

»Zanima naju svet idej,« pravi Wood in doda, »ampak idej, ki se materializirajo.« Iz tega poudarka na izvajanju idej v praksi – in ne zgolj v teoriji – izhaja ime podjetja: WORK (delo). »Hotela sva definirati naše bistvo skozi našo dejavnost, skozi delo samo.«
V studiu na spodnjem vzhodnem delu Manhattna Wood in Andraosova delata skupaj s sodelavci iz Danske, Nemčije, Švice, Koreje, Španije in Avstralije. O tem Wood pravi: »Različnost za nas pomeni moč, je vir idej.« Poleg dela v biroju Wood in Andraosova učita na elitni univerzi Princeton in vidita svoje akademsko udejstvovanje kot ključen del svoje prakse. To jima omogoča, da učilnico uporabljata za raziskovanje tem, kot je denimo ekourbanizem, ki jih nato uporabita v praksi. Poleg tega pa ostaneta v stiku z drugimi mladimi arhitekti, ki prav tako poučujejo.
»Najino delo teži k razvoju arhitekturnih in urbanističnih projektov, ki vključujejo kulturo in zavest, naravo in artificielnost, nadrealizem in uporabnost. Za naju je koncept različnosti navdih, ki ga poskušava osvetliti, kolikor je mogoče – od razlage oddaljenih kontekstov do ponovne analize preprostosti vsakdana.«

PF1, New York, ZDA

Public Farm 1 (PF1) je bil leta 2008 zmagovalni projekt natečaja v okviru programa za mlade arhitekte muzeja MoMA/P.S.1. Začasna instalacija, ki je bila postavljena na dvorišču centra P.S.1, je na 1000 m2 vzpostavila popolnoma delujočo urbano kmetijo, zasnovano na pregibani ravnini iz kartonskih valjev. PF1 združuje infrastrukturo in javni prostor ter spodbudi obiskovalca, da si predstavlja neštete možnosti, ki jih ponuja mesto.
PF1 je zgrajen iz biološko razgradljivih materialov, ki jih je mogoče reciklirati. Napaja se s sončno energijo in se namaka iz zbiralnika deževnice na strehi. Poleti je na kmetiji zraslo 50 različnih vrst organskega sadja, zelenjave in zelišč, ki jih je ob posebnih dogodkih uporabila muzejska kavarna, nabirali pa so jih tudi obiskovalci.
PF1 kaže, kako se kmečko lahko vključuje v urbano. Projekt spodbuja, naj se mesta v določenih delih vzpostavijo na novo, tako da postanejo bolj zaokrožena, integrirana in sposobna proizvesti svojo hrano in energijo, večkrat uporabiti vodo in hkrati omogočiti nove prostore za družbeno interakcijo in uživanje.

Kew Gardens Hills

Pri projektu gre za 275 m2 velik prizidek (spredaj in ob strani) k obstoječi stavbi iz leta 1966 in za popolno prenovo notranjosti. Police v osrednjem prostoru služijo tudi kot podporna struktura za novo streho. Njihova radialna postavitev, odpiranje navzven, poudarja odprt značaj javne knjižnice. Zelena streha na novem delu pa z vrtovi ob straneh ustvari povezanost zelenja.
Zaradi geometrije strehe je zelena streha vidna tudi iz stranskih ulic. Pročelje iz betonskih plošč, učvrščenih s steklenimi vlakni, ustvari vzorec navpičnih gub, ki spominjajo na zavese. Naravna svetloba sije neposredno skozi velika okna in posredno skozi ozka podstrešna okna proti jugu in severu, kjer se odbija od temnih površin v notranjosti.