Damjan Uršič

Oblikovalec leta 2009

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali prof. dr. Stane Bernik, izr. prof. Janez Smerdelj, Jelena Leskovar in Maja Tasič Demšar ter predsednica Lenka Bajželj, je 4. septembra pregledala devet pravilno prispelih predlogov. Raven prispelih prijav po kakovosti ustreza stanju industrijskega oblikovanja v Sloveniji. Žirija se je po razpravi in natančnem pregledu prispelih del odločila, da naziv oblikovalec leta podeli Damjanu Uršiču za projekt bivalnega sistema oblazinjenega pohištva Moon.

Osnovni element bivalnega sistema oblazinjenega pohištva Moon je poliuretanski kvader, sestavljen iz dveh delov, ki sta med seboj ločena z radialno zarezo. Zgornji element se lahko poljubno premika in nastavlja po spodnjem, sedežnem elementu. Zaradi trenja ostane v želenem položaju.
Osnovni elementi se med seboj poljubno sestavljajo v sedeže, garniture, različne kombinacije do panoramskih postavitev, uporabnih doma v dnevnih, otroških sobah, pa tudi v javnih prostorih, z vodoodpornimi prevlekami pa so primerni celo za zunanjo rabo.
Zaradi zelo preproste, domiselne zasnove, ki omogoča številne individualnim potrebam prilagojene različice uporabe, nezahtevnega vzdrževanja ter upoštevanja zahtev sodobnega oblikovanja glede reciklaže, transporta in shranjevanja menimo, da avtor izdelka zasluži naziv oblikovalec leta.

-Lenka Bajželj, predsednica žirije

Njegovo oblikovanje je bilo v Sloveniji vedno opaženo in samo vprašanje časa je bilo, kdaj ga bo želel imeti tudi svet. Letos je imel samostojno razstavo nove kolekcije sedežnih garnitur v središču Milana; razstavljal je na sejmih v Londonu, Milanu, Moskvi, Chicagu in Las Vegasu. Damjan Uršič, ki je po izobrazbi arhitekt, dela na področju industrijskega oblikovanja izdelkov, njegovi naročniki pa prihajajo tudi iz Španije in Italije, zelo zahtevnih in kreativnih držav. Za oblikovanje pohištvenih izdelkov je prejel že več mednarodnih priznanj (npr. nominacija za Interior innovation award društva oblikovalcev Nemčije, dvakratni izbor za Imm hit guide na pohištvenem sejmu v Kölnu, več nagrad na pohištvenem sejmu v Ljubljani itd.).

Oblikovalec Damjan Uršič sprejme ponudbe, ki se mu zdijo projektno zanimive; najraje oblikuje ambiciozne, inovativne projekte, ki mu ne glede na področje pomenijo izziv. To mu daje dodaten polet za delo in razmišljanje. Posebnost oblikovanja, ki nosi njegov podpis, je preplet tehnoloških inovacij in dovršenih oblik. Zgolj estetski produkt z enim samim namenom ni njegova značilnost, saj mu multifunkcionalnost, modularnost in inovativnost pomenijo gonilo in navdih med razvojem projekta.

Damjan Uršič je trenutno zaseden s pripravo večje kolekcije izdelkov za italijansko podjetje Futura za leto 2010. Zanje je že oblikoval družini izdelkov Slim in Fantasy ter počivalnik Show. Družina izdelkov Slim je bila predstavljena na letošnjem pohištvenem sejmu v Milanu in na razstavi ob lansiranju proizvodnje v milanski Breri. Za Slim in Fantasy je avtor prejel povabilo h konkuriranju za prestižno nagrado Compasso d’oro ADI 2009. Program obsega družino sedežnih in posteljnih garnitur, ki se s pomočjo inovativnega mehanizma transformirajo v različne funkcionalne in estetske oblike – hrbtni naslon iz mizic v sedež, počivalnik ali posteljo. Posebnost projekta je skriti mehanizem, ki omogoča estetski videz izdelka v vseh fazah transformacije ali rotacij.

Uršič s slovenskim podjetjem TOM sodeluje že od leta 2003, po izkušnjah v tujini pa pravi: »Vloga oblikovanja v državah z oblikovalsko tradicijo je drugačna kot pri nas. V Italiji je samo po sebi umevno, da izdelek oblikuje oblikovalec. Podjetja neprestano težijo k čim boljšemu oblikovanju. To jim da dober položaj in prepoznavnost na trgu. Pri nas je to bolj izjema kot pravilo. Podjetje TOM je kot eden redkih slovenskih proizvajalcev oblikovanje že pred leti vključilo v svojo poslovno strategijo.«

Možnost kreativnega samooblikovanja je ena od lastnosti, ki so bivalni sistem oblazinjenega pohištva Moon, ki ga je Uršič oblikoval za TOM, na letošnjem pohištvenem sejmu v Kölnu uvrstile med znanilce pohištvenih trendov. Moon je bila dodatno razstavljena na osrednjem prostoru med izbranimi izdelki sejma. Preseneča prav zaradi svoje navidezne preprostosti, ki se z uporabo spreminja v inovativno kompleksnost. Modularnost in multifunkcionalnost sistema omogočajo osnovni elementi, ki lahko tvorijo več različnih kompozicij, od enoseda, dvoseda do sedežne garniture, gugalnika ali kombinacije mizice z enim ali več sedeži, postelje ali preproste površine, namenjene poležavanju.

Velikega uspeha je bil deležen tudi izdelek Apollo, ki, imenu primerno, deluje kot pravi vesoljski objekt; ta elektronska igralna naprava slovenskega proizvajalca Zuum je povzročila pravo revolucijo v Las Vegasu. Naprava ima poleg standardnih elektronskih igralnih mest tudi trimetrski lebdeči interaktivni prikazovalnik v obliki krožnika, ki prikazuje dogajanje na igralni napravi ali druge interaktivne vsebine. Apollo se je v času predstavitve na največjem sejmu igralniške opreme v Las Vegasu tudi po obliki zelo razlikoval od ostalih, tradicionalno oblikovanih naprav. Na sejmu je bil odziv na malo novo podjetje iz Kranja presenetljivo dober. V treh dneh je do tedaj neznano podjetje postalo globalno prepoznavno.

Foto portret: Matevž Paternoster
————————————————

Datoteka

Besedilo: Mattea K. Panter
Foto: arhiv proizvajalca
————————————————