Christoph Roedig
roedig.schop architekten, Nemčija

Christoph Roedig od leta 2002 skupaj s svojim partnerjem Ulrichom Schopom vodi biro roedig . schop architekten. Vse od ustanovitve so se v biroju veliko ukvarjali s projekti, začetimi na lastno pobudo, in zanje prejeli več nagrad in priznanj, kot so Deutscher Bauherrenpreis, Holzbauplus, KFW Award, Deutscher Holzbaupreis in Deutscher Fassadenpreis. Eno od glavnih težišč njihovega dela je graditi cenovno ugodne stanovanjske novogradnje. Za ta namen so do potankosti raziskali montažno leseno gradnjo v mestnem okolju. Roedig je skupaj z dvema partnerjema leta 2008 ustanovil tudi Inštitut za urbano gradnjo z lesom (“IfuH”, Institut für urbanen Holzbau). Na inštitutu so razvili koncept »Fertighauscity 5+« (»mesto montažnih hiš 5+«), kjer so raziskali prototip lesenih stavb, ki vsebujejo do 5 nadstropij, omogočajo individualne zasnove stanovanj in se hkrati prilagajajo obstoječemu mestnemu okolju. Od leta 2008 Roedig poučuje na Tehnični univerzi v Berlinu, in sicer na študijskem oddelku REM Real Estate Management (upravljanje nepremičnin).

3XGRÜN

Ko so se gradbeni zakoni v Berlinu spremenili do te mere, da dovoljujejo gradnjo do pet nadstropij iz lesa, so se odprla vrata za večnadstropne lesene stavbe. Projekt je prva realizacija koncepta »Fertighauscity 5+« (»mesto montažnih hiš 5+«), ki so ga razvili v okviru Inštituta za urbano gradnjo z lesom (IfuH) v Berlinu. Je manifest, kako bivati skupaj v leseni petnadstropni mestni stavbi z vrtom, balkonom in strešno teraso. Stavba ponuja individualne rešitve, ki so jih določili naročniki, ki so se združili v gradbeno skupnost, zato stanovanjske tipologije ponujajo več kot samostojne enodružinske hiše.

V stavbi je 13 prostornih stanovanj velikosti 100–200 m2, ki so vsa orientirana na obe strani, tako na cesto kot na zeleno dvorišče. Konstrukcija je izdelana iz montažnih betonskih delov (klet, strop nad pritličjem, požarni zidovi in vertikalne komunikacije) in montažnih lesenih elementov. Masivne lesene plošče, ki delijo nadstropja, so vidne v notranjosti stanovanj, na lesenih stropih. Danes v stavbi v prijetnih prostorih živi okoli 50 ljudi. Urbano življenje uživajo bolj, kot bi ga lahko v predmestju. S svojo gradbeno skupnostjo so si ustvarili ekološke domove v strnjenem mestnem okolju.

Foto: Stefan Müller