Carl Turner
Anglija

Kaj je dobra hiša?

Razlikujem med »hišo« in »domom«. Dobra hiša postane prijeten dom takrat, ko dopusti prebivalcem, da posvojijo prostor. Odgovor, kaj je dobra hiša, je odvisen od naročnika, lokacije in naravnih danosti okolja. Omogoča intimni prostor in prostor za druženje, počitek, ustvarjalni navdih in zabavo.
Nima smisla preveč omejevati finančne investicije.
Morda je odgovor v jasnosti zasnove. Naj hiša izgleda kot loft ali kot podeželska koča? Zasnova mora biti večplastna, da omogoča prvi in bolj poglobljeni vtis, ki ga narekujejo detajli in izvedba.

Slip House, Velika Britanija

Tri preproste ortogonalne škatle, previsno postavljene druga čez drugo, učinkovito, a nemoteče razbijejo monotono ulično fasadno linijo niza viktorijanskih vil v središču Londona.

Hiša ima vgrajene toplotne črpalke zemlja-zrak, zeleno streho in sistem za zbiranje deževnice. Prosojne steklene stene oblikujejo ograjo okrog strešne terase, obenem pa obkrožajo vrsto fotovoltaičnih panelov, ki proizvajajo elektriko.

Hiša omogoča trajnostno bivanje v nasičenem, urbanem okolju in dokazuje, da si kakovostna in energetsko varčna arhitektura lahko sledita in se dopolnjujeta. Ta hiša je prototip za razvoj množične, poceni goste mestne pozidave.

Arhitektura: Carl Turner Architects
Fotografije: Tim Crocker, Richard Glover

Lokacija: London, Velika Britanija
Izvedba: 2012

Površina: 191 m2
Površina parcele: 120 m2