Camillo Botticini
Italija

Camillo Botticini je profesor arhitekturnega oblikovanja na Escuela de Arquitectura de l’Universidad de Navarra in na Politehniki v Milanu, kjer je leta 2003 končal podiplomski študij arhitekture in urbanizma. V svojem biroju v Brescii je realiziral že številne stavbe in zanje prejel nagrade, kot sta Italian Gold Medal 2012 in prva nagrada Italijanskega inštituta za arhitekturo v letu 2007. Istega leta je bil nominiran tudi za nagrado Miesa van der Roheja. Na beneškem bienalu je razstavljal že trikrat, in sicer v letih 2000, 2010 in 2014.

Alpska vila

Povezava s tlemi in okoliško krajino je osnova, ki je narekovala to hišo. Prizemljena je in se zajeda v pobočje. Po drugi strani južni del objekta konzolno gleda iz gore, kar bi lahko imenoval emancipacija, ki pogled naravnost vrže v dolino.
Najraje imam tisti pogled na hišo, ki kaže notranji atrij. Vsa zgodba te hiše je s tem povedana: kako se strehe postopoma dvignejo iz tal in ustvarijo dinamično obliko, ki pogleda iz pobočja.

Camillo Botticini Architetto

*Odlomek iz govora na dogodku Gospodarsko-
arhitekturni forum 01, 16. 6. 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani

Hiša stoji na pobočju 700 metrov nad morjem, pred njo se na jugu odpira dolina, na severu pa gorski vrhovi. Stoji v bližini urbanega okolja in hkrati daleč stran. Tukaj dišijo gorska zelišča, tukaj se na travnikih pasejo ovce in tukaj se je ustavil čas. Hiša ima nenavadno obliko, ki spominja na črko C. Njena četrta fasada je »patio« ali malo notranje dvorišče, s katerega se odpira pogled na Dolomite. Lahka konstrukcija, ki se dviga iz tal, je odprta in sodobna. V notranjosti se prostori prelivajo drug v drugega, ponekod zaprti dajejo zavetje, drugje odprti zrejo v čudovito okolico.

Arhitektura: Camillo Botticini Architetto
Sodelavci: Lucia Fanetti,
Paolo Dellana, Giorgia Guseo,
Stefano Farina
Fotografije: Niccolò Galeazzi – Eugeni Pons

Izvedba: 2013–2014
Lokacija: Passo del Cavallo, Brescia, Italija

Površina: 360 m2