Bjarne Mastenbroek
SeARCH Architects, Nizozemska

Biro SeARCH sta leta 2002 ustanovila Bjarne Mastenbroek in Ad Bogerman. Mastenbroek je pred tem delal v projektni skupini Van Gameren Mastenbroek, ki je bila od leta 1993 del Architectengroepa v Amsterdamu.
Skupino sestavlja 30 mednarodnih arhitektov, oblikovalcev in drugih zaposlenih. SeARCH razvija arhitekturne in urbanistične projekte ter raziskuje arhitekturo, krajinsko arhitekturo, urbanizem in nove gradbene izdelke in materiale.
Med njihovimi ključnimi projekti omenimo muzej, rezidenčna stanovanja in ateljeje Cultuurcluster v mestu Enschede na Nizozemskem, šolsko poslopje Julianadorp v mestu Den Helder, stanovanja in nakupovalni center Blok 5 v mestu Almere, nizozemsko veleposlaništvo v Adis Abebi v Etiopiji in paviljon Posbank v nacionalnem parku v Rhednu.

Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske, Adis Abeba, Etiopija

V kompleks nizozemskega veleposlaništva so morali arhitekti vključiti poslopje veleposlaništva s konzulatom, rezidenci veleposlanika in namestnika veleposlanika, tri hiše za zaposlene, majhno šolo in delavnico, poleg tega pa ohraniti kakovost obstoječe krajine.
Podolgovata oblika glavne stavbe se zajeda v strmino hriba, ki tako deli hišo na dva vsebinska dela: rezidenco in konzularni del. Streha je zasnovana kot plitek bazen, kar združuje nizozemsko tradicijo upravljanja vode in krajinsko arhitekturo z naravno hribovito pokrajino Etiopije.
Čeprav je streha popolnoma ravna, je notranji hodnik valovit in posnema obliko okolice. Na določenih mestih pokrajina prodira v linearni volumen, tako da pravzaprav stopa v zgradbo.

Čajanka: paviljon Posbank v nacionalnem parku Veluwezoom v Rhednu na Nizozemskem

Popolnoma prozorna stavba čajnice naj bi služila kot model energetske učinkovitosti. Od vhoda se tla spiralasto dvigajo, tako da se nekako ovijejo okrog nasada dreves do najvišje točke, 14-metrskega nosilca. Konstrukcija je iz jekla in neobdelanega hrastovega lesa, na skrajni točki pa se opira tudi na naravno skalo.
Stavba poudarja pomen in možnosti naravnih virov ter kaže, kako narava še vedno prevladuje nad kulturo. A še večji, pomembnejši izziv projekta je, da želi spremeniti človeško vedènje, tako da na različne načine ozavešča o moči in ranljivosti narave, med drugim tudi prek dihotomičnega medija stavbe.

Fotografije: Christian Richters, SeARCH