Bas ten Brinke
70F architecture, Nizozemska

Bas ten Brinke je ustanovitelj progresivnega nizozemskega biroja 70F architecture, ki se že vrsto let ukvarja predvsem z načrtovanjem stanovanjskih in poslovnih stavb. Njegovo delo odlikujeta predvsem funkcionalnost in uporaba robustnih materialov, ki kljub svoji strogosti omogočajo svetle in urejene prostore brez kompromisov. Ten Brinke je lastno arhitekturno podjetje ustanovil že pri 23 letih in od takrat naprej kaže svojo ambiciozno, minimalistično in odkrito držo. Uporaba lesa pri njegovih projektih ni sama po sebi umevna, temveč se pojavi tam, kjer je njena vloga, kot pravi, »zmanjšati estetsko nasilje nad okolico«. Ten Brinke je za svoje delo prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado svetovnega arhitekturnega festivala 2008 v Barceloni (World Architecture Festival) za leseni hlev. Poleg projektiranja se ukvarja tudi s poučevanjem na arhitekturnem oddelku Univerze La Salle (Barcelona, Almere).

Portret: Mona Alikhah

Hlev za ovce

Mesto Almere ima v lasti 80 ovac, katerih vloga je uravnavanje zaraščenosti določenega parkovnega oziroma gozdnega območja. Za to čredo je mesto potrebovalo lesen hlev, ki bi bil tudi javna stavba, namenjena obiskom šol in druge zainteresirane javnosti. V hlevu je tudi bivalna enota za pastirja, ki tam ostane čez noč. Projekt je na svetovnem arhitekturnem festivalu (World Architecture Festival) leta 2008 v Barceloni prejel nagrado v kategoriji »Razvedrilo«.

Foto: Luuk Kramer

Kmetija za ljubljenčke

Kmetijo za ljubljenčke, javno stavbo v mestnem parku, ki je v lasti mesta Almere, so postavili na mestu prej pogorele kmetije. Zgrajena je bila izključno z denarjem donatorjev. V stavbo ne vodijo nobena vrata, pač pa dvižni deli fasade, ki so sestavljeni iz lesenih lamel in omogočajo naravno prezračevanje hleva. Dvižni deli se avtomatsko odpirajo in zapirajo glede na dnevno svetlobo ter tako omogočajo, da živali svobodno vstopajo ali izstopajo iz hleva.

Foto: Luuk Kramer