Bart Zantman
AchterboschZantman architecten, Nizozemska

Bart Zantman se je biroju Archterbosch priključil leta 2005 in dve leti kasneje postal tudi partner biroja. Takrat so se preimenovali v AchterboschZantman architecten. Danes gradijo in načrtujejo projekte tako na Nizozemskem kot tudi na Kitajskem. Pri svojem delu preizkušajo nove materiale in konstrukcijske zasnove. Eden prvih takšnih projektov je bil lesen most na kolesarski poti Sneek; izdelan je iz posebnega modificiranega lesa, ki ga je patentiralo nizozemsko podjetje. Pomembno realizacijo so ustvarili tudi na Kitajskem: vas s 40 privlačnimi lesenimi hišami v drevesnih krošnjah. Zantman je član svetovalnega sveta fakultete za arhitekturo v Groningenu in vodja več arhitekturnih študentskih delavnic na Nizozemskem.

Ekološka vas Garden Valley

40 lesenih hišk v drevesnih krošnjah je projekt, namenjen sprostitvenemu turizmu. Poleg hišk obsega tudi šest wellness objektov in večji klubski objekt. Hišice na drevesih so na koleh dvignjene nad krošnje bambusov in omogočajo čudovite razglede na okolico. Zgrajene so iz lokalnega lesa. V naselju pridobivajo lastno elektriko iz sončnih celic in lastno vodo iz lokalnega termalnega vrelca. Vsa hrana, ki jo ponujajo gostom, je lokalna; tako lahko obiskovalcem omogočijo pristen užitek v naravi.

Most Sneek

Most je del daljše kolesarske poti v občini Sneek. Izdelan je iz modificiranega lesa, ki ga je patentiralo nizozemsko podjetje, in zagotavlja trajnejšo trdnost od običajnih lepljenih lesenih konstrukcij.

Foto: Karel Zwaneveld