Attila Beres
Beres Architects, Madžarska

Kaj je dobra hiša?

Dobra mešanica estetike in funkcionalnosti, začinjena z lepimi materiali in natančnimi detajli, lahko ustvari dobro hišo. Dodatne lastnosti, kot sta privlačna lokacija in odgovoren odnos do okolice, lahko to še izboljšajo.
Ali mora biti dobra hiša energijsko učinkovita in kakšni kompromisi so še sprejemljivi, da to dosežete?
Hiša, ki smo jo zasnovali, leži v območju z vročimi poletji in mrzlimi zimami, kar zahteva premišljeno arhitekturno zasnovo. Investitor je imel zelo jasno idejo o tem, kakšno hišno tehniko in udobnost bivanja želi ustvariti. Nastala je hiša z zelo nizko porabo energije in z nizkimi stroški delovanja.
Menim, da v življenju brez kompromisov ne gre. Dobra izbira arhitekturnih rešitev pomaga ustvariti stavbo, ki je preprosta in udobna za uporabo. Lahko je zasnovati zapleteno stavbo – in obratno: zapleteno je ustvariti preprosto stavbo.

Hideg-ház, Madžarska

Hiša Hideg-ház, naslonjena na skulpturalno skalo in s pogledom, obrnjenim proti prijetnim gozdovom, je neobičajen objekt v pokrajini na obrobju mesta Ko˝szeg, očarljivega zgodovinskega kraja na Madžarskem. Projekt sta mlada arhitekta pričela pripravljati že leta 2009, končala pa sta ga štiri leta kasneje z natančnim načrtom. Investitorja, gospod Hideg in njegova žena, sta tri leta preživela na lokaciji in z lastnimi rokami postavljala objekt. Sama sta izvedla skoraj vse faze gradnje, od čiščenja skale do izdelave pohištva. Njuna predanost je bila osnova za uspešno realizacijo tega objekta.

Arhitektura: Attila Béres, Jusztina Balázs – Béres Architects
Fotografije: Tamás Bujnovszky

Izvedba: 2010–2013
Lokacija: Ko˝szeg, Madžarska

Velikost: 110 m2
Letna poraba energije:
62 kWh/(m2a), (A+)
Investicija: 160.000 EUR