Andreja Najvirt

Perspektivni – modno oblikovanje

Andreja Najvirt je študentka študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja, smer Oblikovanje in razvoj izdelka na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Je izredno vestna in motivirana študentka, projektne naloge pa pripravlja z veliko kreativnosti in domiselnosti. S poglobljenim raziskovalnim pristopom do oblikovanja, z ljubeznijo do umetniškega ustvarjanja, uporabo telesu prijaznih tekstilij in upoštevanjem človeka se bo zagotovo razvila v odlično sodobno oblikovalko.

V času študija je aktivno sodelovala pri vrsti projektov, ki so se izvajali predvsem v okviru dogodka Mesec Mode v Pokrajinskem muzeju Maribor v letih 2014, 2015 in 2016.:

RE20 – redizajn modela trenchcoat (Mesec Mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2014); RE20 – oblikovanje vzorcev za sliko /vezenje, sitotisk/ (Mesec Mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2014); RE20 – oblikovanje in izdelava polstenega ogrinjala (Mesec Mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2014); Ikonična petdeseta – oblikovanje oblačilne podobe na inspiracijo arhitekture Maribora in 50.let 20 stoletja (Mesec Mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2015); Oblikovanje in izdelava multifunkcionalnega nakita na inspiracijo arhitekture Maribora (Mesec Mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2015); Oblikovanje in izdelava svetila na inspiracijo arhitekture Maribora / (Mesec Mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2015); KONTRASTI – oblikovanje oblačilne podobe na inspiracijo kontrasti z vključevanjem zračne čipke (Mesec Mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2016); Eksterier »Stičišče » pred Pokrajinskim muzejem Maribor – oblikovanje in realizacija 1/6 vzorca za eksterier (Mesec Mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2016); Fotografiranje in arhiviranje tekstilnih muzealij (Pokrajinski muzej Maribor)

Andreja Najvirt ima jasno vizijo lastnega razvoja. Občutek za detajle, kreativnost, iskanje novega kot nadgradnja obstoječega in smisel za materiale so izhodišča za oblikovanje njene oblikovalske podobe. S pripravljenostjo sodelovati na interdiscipinarnih delavnicah in na dogodkih izven študijskih obveznosti si je vsekakor pridobila veliko novih znanj. Preizkusila se je tudi v vlogi fotografa in je priložnostno fotografirala projekte, kjer so sodelovali študenti oblikovanja mariborskega Oddelka za tekstilne materiale in oblikovanje. S svojim pristopom in ljubeznijo do ustvarjanja je vsekakor vredna pozornosti in nagrade.

Predlagateljica:
viš. pred. mag. Silva Kreševič Vraz, Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje, Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru