Andreja Mitrović
EXE studio, Srbija

Arhitekturni studio EXE sta leta 2008 v Beogradu ustanovila Andreja Mitrović in Tijana Lapčević. Raziskujeta področje kompleksnih arhitekturnih oblik, ki jih je mogoče ustvariti z uporabo tehnologij CAD in CAM ter 3D programske opreme. V svojem studiu sta leta 2009 namestila tudi CNC-stružnico, ki omogoča izdelavo kompleksnih 3D-oblik. S pridom jo uporabljata pri izdelavi maket in interierjev.

Hiša v kraju Divčibare

Realizacija te hiše je bila precej zahtevna: nedostopnost terena, pomanjkanje elektrike, nastanitve itd. Vse to so bili izzivi, s katerimi smo se morali ves čas spopadati in ki so zahtevali veliko improvizacije.
Hišo sva zasnovala iz dveh delov, kot simbiozo dveh kontrastov, starega in novega, ki sta na prvi pogled v protislovju. Obliko sva preobrazila iz modela tradicionalnih srbskih lesenih počitniških hišic. Iz teh objektov ljudske arhitekture sva prevzela dele, ki določajo geometrijsko strukturo, stik s tlemi, izbiro materialov, pokrito preddverje in pogled navzven. Nova interpretacija dinarske brunarice je bila najin končni cilj … S tem sva hotela spojiti tradicionalno in sodobno estetsko pojavnost.
Proces gradnje je bil zahteven, saj je parcela težko dostopna, prav tako smo imeli precej nizek proračun. Hotela sva izdelati preprosto stavbo s trajnostnim pristopom: z zajetjem studenčnice za zadovoljitev potreb po vodi, s solarnimi paneli za preskrbo z elektriko, z masivno talno ploščo, ki shrani sončno toploto pozimi in poskrbi za temperaturni zamik prek noči. Ta hiša je popolnoma avtonomna in ne potrebuje nobenih priključkov na komunalno infrastrukturo …
V belem delu objekta so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, iz katere se odpira čudovit pogled skozi veliko okno. V črnem delu so vhod pod pokrito verando, kopalnica in stopnice v zgornje nadstropje, kjer je spalnica, ki lahko gosti do sedem ljudi.
Hišo sva si zgradila, da bi ustvarila prostor, kamor se lahko umakneva pred delovnim stresom v mestu. Gorska lokacija omogoča čudovite razglede, ki nama dajejo veliko navdiha ter možnosti za opazovanje narave in počitek. Veranda pred hišo, ki je obrnjena na jugovzhod, omogoča prostor za jogo, sončenje ali preprosto za uživanje na svežem gorskem zraku.

Andreja Mitrović, EXE studio

*Odlomek iz predavanja na Gospodarsko-arhitekturnem forumu 01, 16. 6. 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani

Arhitektura: EXE studio;
Andreja Mitrović, Tijana Mitrović
Fotografije: Relja Ivanić

Izvedba: 2015
Lokacija: Divčibare, Srbija

Površina: 76 m2