Akrapovič Evolution Line (Titanium) – izpušni sistem za Ducati 1199 Panigale

Oblikovanje leta 2014

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali prof. dr. Stane Bernik, izr. prof. Janez Smerdelj, Jelena Pirkmajer, Maja Tasič Demšar in predsednica Lenka Bajželj, se je sestala 8. septembra in izmed prispelih prijav za nagrado OBLIKOVANJE LETA 2014 izbrala 7 projektov, ki s svojo kakovostjo izstopajo iz povprečja in razmeroma dobro kažejo stanje industrijskega oblikovanja v Sloveniji:

Serija ventilatorjev HEC, avtorji: Wilsonic Design; umetniško vodenje: Nina Mihovec, industrijsko oblikovanje: Metod Burgar in Alen Mencej, tržna identiteta in semantična vrednost izdelka: Anja Stefan, inženiring: Dejan Strelec
Contessa, avtorica Ivana Potočnik; IZ+IV dizajn studio
Koncept U-Flex, avtorji Elan, d. o. o. – zunanji sodelavci: Gigodesign, d. o. o., Studio Miklavc za podjetje Alpina, d. d.
Svetilo RONDELA, avtorja Rok Avsec in Tina Semolič – ROPOT
Nova generacija inteligentnih kuhinjskih nap blagovne znamke Gorenje, avtorji: Gorenje Design Studio;
Lidija Pritržnik, Uroš Bajt, Blaž Prestor, Urša Kovačič
Nova generacija kompaktnih vgradnih pečic Gorenje, avtorji: Gorenje Design Studio; Matevž Popič, Lidija Pritržnik,
Urša Kovačič, Tomi Krašovec in razvojni tim Gorenja, d. d.
Akrapovič Evolution Line (Titanium) – izpušni sistem za Ducati 1199 Panigale, avtorji razvojni oddelek podjetja Akrapovič, d. d.

Žirija se je odločila, da nagrado OBLIKOVANJE LETA 2014 podeli izpušnemu sistemu Akrapovič Evolution Line
(Titanium) za Ducati 1199 Panigale. Izdelek je inovativen, vrhunsko izveden in je oblikovalsko zgovorno prepoznavna prigradna prvina, ki je hkrati soodvisna od celote temeljnega izdelka – motorja.

Pri izdelavi novega izpušnega sistema iz linije Evolution za 1199 Panigale je podjetje uporabilo svoje 23-letne izkušnje s področja oblikovanja izpušnih sistemov, kar pomeni, da je bilo v njegovo izdelavo vloženega ogromno znanja. Kljub temu se je pri oblikovanju tega vrhunskega izpušnega sistema slovensko podjetje spopadlo z doslej največjim izzivom: izdelati je moralo izpušni sistem, ki bo še enkrat potrdil, da so sistemi iz linije Evolution najboljši športni izpušni sistemi na tržišču.

Izpušni sistem je z vidika zmogljivosti, videza in konstrukcijskih rešitev preprosto najosupljivejši produkt linije Evolution. Iz dvovaljnika iztisne dodatnih 9 kW in 18 Nm, kar ob prihranku pri teži (5 kg) občutno pripomore k izboljšanju zmogljivosti motocikla.
Vsak del izpuha je izdelan iz izbranih titanovih zlitin. Kompleksna oblika izpušnega sistema je rezultat odlične izdelave in kirurško natančnega varjenja kompleksnih delov. Vse to seveda z ogromno spretnosti in znanja naredijo človeške oči in roke.

Datoteka

Avtorji projekta in
strokovni sodelavci:
razvojni oddelek
podjetja Akrapovič, d. d.
Foto: arhiv podjetja Akrapovič, d. d.
————————————————
Naročnik: Akrapovič, d. d.
————————————————
Leto idejnega projekta: 2012
(začetek razvoja projekta)
Leto izdelave:
2013 (začetek izdelave)
————————————————