Akrapovič d.d.

Zgodba o uspehu

Kako se doseže, da Porsche, BMW, Audi, Aprilia, KTM, Ducati in japonski Yamaha, Kawasaki, Suzuki, Honda ter številni drugi želijo in uporabijo ne le izdelek Akrapovič, ampak tudi blagovno znamko Akrapovič? Kje je tista razlika, ki je slovensko podjetje potisnila v sam svetovni vrh na njegovem področju in povzročila, da si ga želijo vsi najboljši? Kakšna je modrost, ki omogoča ne le skok, ampak tudi obstoj na konkurenčnem trgu, povrhu pa še pot naprej v nove izzive? Za letošnjo zgodbo o uspehu, ki je nedvomno širša od slovenskega merila, stoji Igor Akrapovič, človek z izredno voljo, vizijo, znanjem in kreativnostjo.

Foto: arhiv proizvajalca
————————————————

Intervju: Igor Akrapovič

Ime Akrapovič je v svetu postalo vrhunska blagovna znamka; katera so vaša področja delovanja in kateri vaši izdelki so vas povzdignili na vrh?
Naša osnovna in prva dejavnost je izdelovanje izpuhov za motocikle, kjer smo v osemnajstih letih dosegli raven, ko se je izkazalo, da moramo prestopiti tudi v druge segmente. Tako smo pred tremi leti začeli razvijati izpuhe za avtomobile. Naslednji dve dejavnosti pa sta izdelovanje produktov iz kompozitnih, karbonskih materialov in litje titana. Zadnje tri segmente skušamo razviti na višjo raven, zato da bo podjetje stalo na štirih nogah, ne le na eni. Tudi tu želimo postati najboljši.

Kako je mogoče z nekim ne povsem vsakdanjim izdelkom ustvariti svetovno zgodbo? In predvsem – zakaj prav izpuhi? Kako se je vse začelo?
Leta 1990 sem v Ivančni Gorici kupil kamionsko garažo, kjer sem pripravljal tekmovalne motocikle za različne ekipe in izdeloval izpuhe. Osem let sem aktivno tekmoval in si sam pripravljal motorje ter dosegel, da so imeli moji motocikli precej boljše rezultate kot ostali na trgu. Tekmovalni motorji zahtevajo najboljše izdelke in jaz sem jim lahko dal vrhunsko izpušno cev. Pri izpuhih je to merljivo. Zato neprestano razvijamo štiri ključne postavke: težo, zmogljivosti, videz in zvok.

Med štirimi ključnimi stvarmi omenjate videz – oblikovanje ima pri vaših izdelkih pomembno vlogo. Kako gledate na moč oblike in kako poteka proces oblikovanja v vašem podjetju?
Oblika igra zelo veliko vlogo; dejstvo je, da se stranke odločajo tudi na podlagi oblike. Izdelek mora biti seveda tehnološko dovršen, zato imamo v razvojno-tehnološkem oddelku zaposlene visoko izobražene ljudi. Ogromno se investira v razvoj, ki je tesno povezan z oblikovanjem. Poleg mene se z oblikovanjem v podjetju ukvarja še nekaj ljudi, tako so tudi produkti rezultat ali avtorskega ali timskega dela.

Vi ste oblikovali in tudi izdelali izpuh z revolucionarno heksagonalno obliko zaključka.
Vsi naši izpuhi imajo to obliko, ki je nastala leta 1999 kot plod dolgega študija, številnih risb in neštetih preverjanj. Danes naše izpuhe skušajo kopirati, čeprav je vsak izdelek ustrezno označen.

Podjetje Akrapovič postavlja trende na področju izpuhov; kaj vse stoji za tem, da ti uspe postati nosilec novosti, ki jim drugi sledijo?
Vedno moramo iskati nove kadre in dopolnjevati tehnologijo. Imamo tehnologijo na visoki ravni, eno redkih v Evropi, testirnice za preizkušanje izpušnih sistemov, laboratorij za homologiranje, neprestano vlagamo čas in energijo v nove materiale – naše legure titana so posebne in jih uporabljamo ekskluzivno samo mi, dobavljamo jih iz Japonske. Izpuhi iz titana namreč prenesejo ekstremne obremenitve.

Zgradili ste blagovno znamko; kaj vam pomeni brand Akrapovič?
Imamo močno znamko. Zdaj drugim pomaga, če lahko nosijo logo Akrapovič, naša znamka je zanje dodana vrednost. To se je zgodilo pri motociklih in podobno se dogaja pri avtomobilih.

Zdi se, da je oblikovanje za vas in vaše podjetje res pomembno – kako vi gledate na vlogo arhitekture in oblikovanja interierja? Vaši objekti namreč odlično odražajo filozofijo podjetja.
Kar zadeva arhitekturo in oblikovanje, je to delo moje žene Slavojke Akrapovič; ustvarila je pogoje, ki so v veliki meri pripomogli k uspehu pri partnerjih. Arhitektura je izredno pomembna stvar, v Sloveniji smo v deprivilegiranem položaju, in ko pridejo gostje iz Japonske ali Amerike, so izjemno pozitivno presenečeni; to je pomemben del poslovanja z njimi, že prvi vtis naredimo odličen.

Besedilo: Mattea K. Panter
Foto portret: Matevž Paternoster