Akademija kulinarike in turizma Maribor

Interier leta 2015
Javni interierji – posebna omemba žirije

Na razpis za nagrado INTERIER LETA 2015 je prispelo 12 projektov v kategoriji JAVNI INTERIERJI in 7 projektov v kategoriji ZASEBNI INTERIERJI.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali arhitekti Peter Gabrijelčič, Andreja Jug, Matevž Frančič in predsednica Eva Prelovšek Niemelä, je izmed prispelih prijav izbrala projekte, ki so izstopali po svojih likovnih, konceptnih in vsebinskih odlikah.

Kategorija javni interierji
Akademija kulinarike in turizma Maribor biroja Arrea (Maruša Zorec, Uroš Rustja, Katja Saje)
Projekt pomeni kombinacijo kakovostne arhitekture in privlačnih interierjev. Je manifestacija premišljene in umirjene natančnosti. Pri oblikovanju prostorov je bil uporabljen širok nabor materialov in barv, ki ustvarijo raznolika prostorska doživetja. Ker projekt ne pomeni tipične naloge opremljanja interierja, temveč je tesno povezan z arhitekturo celotne stavbe, ki so jo zasnovali v istem biroju, se je žirija odločila, da projektu podeli posebno omembo.

Akademija kulinarike in turizma Maribor je zasnovana kot izobraževalno središče in prostor izmenjave idej za širši krog strokovnjakov s področja gostinstva in turizma, pa tudi za splošno javnost. Čeprav gre za javni šolski objekt, nastal z omejenimi sredstvi, njegov interier z uporabo kakovostnih materialov in inovativnih rešitev uči uporabnike o prostorski kulturi.

Akademija je umeščena v ulični niz med srednjo ekonomsko šolo iz 19. stoletja in modernistično arhitekturo tridesetih let. Obsežen in raznolik program obsega v pritličju avditorij in restavracijo z različnimi nivoji ponudbe (kavarna, slaščičarna, pult s pogledom v kuhinjo, klasični tip restavracije, VIP-salon), kulinarične, strežne učilnice in dvoetažno knjižnico v prvih treh nadstropjih, pisarne v 4. nadstropju ter wellness in sejno sobo v 5. nadstropju. Dvoetažni prostori in ostale pomembnejše vsebine stavbe se odražajo na kompaktni fasadi, ulična obešena steklena fasada pa je mediator med novo hišo in obstoječim uličnim kontekstom.

Interier je zasnovan v preprostih in izčiščenih linijah in detajlih. Kombinacije stekla in kovine ter sivih in belih površin v različnih materialih se prepletajo skozi predavalnice, kuhinje, pisarne in učilnice. Vsi izobraževalni prostori so oblikovani kot nevsiljiv paspartu kulinaričnim izzivom. Nasprotno je interier restavracije na nivoju ulice poln toplih barv, udobnih in mehkih materialov ter lesa. S toplino ambient privablja mimoidoče, da vstopijo in pokusijo jedi, ki jih pripravljajo študenti akademije, hkrati pa restavracija študentom daje platformo, kjer lahko svoje znanje preizkusijo v praksi.

Datoteka

Avtorji: Maruša Zorec, Uroš Rustja,
Katja Saje – Arrea,
arhitektura, d. o. o.
Foto: Miran Kambič
————————————————
Naročnik:
Višja strokovna šola za gostinstvo
in turizem Maribor
Leto idejnega projekta: 2010–2013
Leto izdelave/izvedbe: 2014
————————————————
Lokacija: Maribor
Neto površina objekta: 2460 m2
————————————————