Adnan Harambasic
a-lab, Norveška

Arhitekturni laboratorij (a-lab) pripravlja osvežujoče in inovativne projekte, ki jih že od leta 2000 s skupnimi močmi izvajajo družabniki različnih poklicev. Naredi se izbira sodelavcev (notranjih in zunanjih), ki sestavljajo projektno skupino po meri naročnika, za podjetje pa delo še naprej ostaja izziv.

Arktično kulturno središče Hammerfest, Norveška

Poleti 2004 je a-lab zmagal na mednarodnem razpisu za Arktično kulturno središče Hammerfest. Danes je to eden izmed njihovih glavnih projektov. Zemljišče se vidi s kopnega in z morja, pokriva površino približno 9.000 m2, od morja pa je oddaljeno kakšnih 300 m.
Namen projekta je poživiti obalni pas z novim programom in novimi arhitekturnimi značilnostmi. Stavba bo Hammerfestova glavna “dnevna soba”, središče javnega in družabnega življenja.
Različni deli stavbe so združeni v kompaktne enote glede na svojo funkcijo in urejeni tako, da ustvarjajo vmesne prostore, v katere se vstopa na različnih nivojih, hkrati pa je maksimirano število prostorov, odprtih za javnost. Objekt ima jasno sporočilnost, odraža dostopnost, odprtost in ustvarjalno, artistično energijo.

Stavba PWC/razvoj črtne kode, Oslo, Norveška

Nova stavba PWC označuje začetek razvoja črtne kode v Oslu. Gledano iz središča ali z zahodne strani mesta, bo ta stavba s svojo črtno kodo najbolj izstopala. Ker stoji v neposredni bližini glavne železniške postaje, bo imela pomembno referenčno in povezovalno vlogo.
Vizija arhitektov se giblje v smeri lahkotne gradnje, odprtosti in tehnološke izpopolnjenosti, ujete v preproste poteze. Objekt je lahek in prosojen, ima 12 nadstropij, glavni vhod označuje odprtina v višini petih nadstropij. Ob vhodu najdemo recepcijo in dručabni prostor, na vrhu zgradbe pa menzo z neposrednim izhodom na teraso, ki gleda na jug.
Trgovinice in restavracije bodo svoj prostor našle v nižjih nadstropjih, v ulici Nylands Allè. Tehnične zadeve in parkirišče so v kletnih prostorih.