Moda s svojim nenehnim spreminjanjem in sezonskim iskanjem novega v sicer bogati razvejenosti kategorij industrijskega oblikovanja nekako ne najde pravega mesta. Ob zahtevah po vedno novem stilu in izrazu je tudi težko vzor trajnostnega, kar pa je gotovo eden od pogojev za dobro oblikovanje.

So pa tudi na tem področju že nekaj let vidne pomembne spremembe. Med slovenskimi modnimi oblikovalkami in oblikovalci, ki s svojimi kreacijami sledijo zahtevam po visoki kakovosti, pogumno eksperimentirajo – tako v materialih in detajlih – ob tem pa vztrajajo pri vrhunski izvedbi in hkrati tudi sledijo mednarodnim trendom, izstopa Jelena Pirkmajer.

Po diplomi iz modnega oblikovanja na ljubljanskem NTF je že leta 1987 ustanovila modnooblikovalski kolektiv Stella Rubens in se z njim predstavljala po Jugoslaviji. Leta 1991 se je odločila za samostojno kreativno pot z ustanovitvijo lastne modne znamke Cliché, ki je leta 1993 prerasla v prvi konceptualni butik v Sloveniji. Svoje kolekcije predstavlja na odmevnih samostojnih revijah doma in na tednih mode v Parizu, Milanu, Tokiu in New Yorku; tu je leta 2017 postala članica kolektiva Flying Solo, ki združuje najpomembnejše modne oblikovalce sveta. Njeno življenje je tako že nekaj časa razpeto med domačo Ljubljano in New Yorkom.

Za svoje delo je prejela številna priznanja.

Kredo njenega oblikovanja je iskanje idealnega osnovnega izdelka, ki sledi telesu in je lahko iz zelo različnih naravnih materialov, vedno novih tekstilij in tudi imitacij naravnih materialov, s katerimi drzno eksperimentira. Končni izdelek pa mora biti udoben, preprost za vzdrževanje in uporaben za različne priložnosti, odvisno od detajlov, za katere se oblikovalka pri končni podobi odloči sama ali pa prepusti njihovo izbiro uporabnici. Fokus njenega oblikovanja je možnost, da se posamezni kosi oblačil kombinirajo znotraj kolekcije, pa tudi med različnimi kolekcijami, s čimer omogoča številne variante na isto temo.

Logično je, da mora slediti trendom in ujeti duha časa, se pa modnim zapovedim ne podreja in dosledno daje kreacijam svoj osebni pečat, pečat unikatne znamke.

Plašč Cliché Prime, že leta uspešnica med njenimi izdelki, izveden v različnih materialih, je odličen primer njenega iskanja in brezčasnega modnega izdelka. Zgoščen minimalizem, ki lahkotno sledi formi telesa, vsaki ženski omogoča udobje, svobodo gibanja in individualno stilsko nadgradnjo z različnimi modnimi dodatki glede na njen okus in priložnost, za katero ga bo oblekla, seveda pa z neizbrisnim pečatom Jelene Pirkmajer in modne ikone Cliché.

Brezčasno slovensko oblikovanje

Modno oblikovanje
Jelena Pirkmajer

Predlagateljica
Lenka Bajželj, muzejska svetovalka

Foto
Uroš Skorić, Gregor Fajfar

Model
Ula Furlan