Špela Hudobivnik je absolventka dodiplomskega študija oblikovanja tekstilij in oblačil na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje NTF Univerze v Ljubljani.
Ves čas študija izkazuje izjemno zanimanje za ročne tekstilne tehnike, ki jih vpeljuje v svoje kolekcije oblačil. Naučila se je ročnega pletenja in klekljanja, njeno znanje pa ji omogoča, da s tehnikami eksperimentira in z njimi ustvarja izjemno sodobne, trajnostne tekstilije.
Njena mala črna obleka s klekljanimi detajli, narejena v sklopu projekta Fenomen Chanel, ki je bil del Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti (2020), je bila nagrajena s prvo nagrado.
Njene ročno pletene tekstilne slike, oblikovane v Modularne knjige, so bile razstavljene na tekstilnem bienalu Bien_0 (2020).
Njena zaključna kolekcija išče vrednost v zavrženih materialih in oblačilih iz druge roke, hkrati pa vključuje idrijsko čipko ter njene interpretacije v predelanih oblačilih. Je izredno inovativna, sodobna in trajnostna.
Zaradi izjemne subtilnosti pri delu, odnosa do slovenskih tradicionalnih ročnih tehnik in samosvojih kolekcij predlagam Špelo Hudobivnik za nagrado perspektivni.

Foto:
Mala črna obleka: Pia Hočevar Mučič
Modularne knjige: Saša Ribič
Zaključna kolekcija: Saša Ribič

Perspektivni – modno oblikovanje

Predlagateljica
red. prof. Almira Sadar, u. d. i. a.,
Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje,
NTF, Univerza v Ljubljani