Nominirani projekt urbanega dvoseda Dvojina študentke 1. letnika magistrskega študija na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani Lee Berlic je navdihujoče in odlično študentsko delo.
Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije razglasila leto 2022 za Plečnikovo leto. Ob tej priložnosti je bila na Oddelku industrijskega oblikovanja magistrskega študija organizirana arhitekturno-oblikovalska delavnica na temo reinterpretacije mojstrovega dela manjših objektov (kioski, obeležja, kapelice, …) in urbane opreme. Naworkshopu je kot gostujoča predavateljica sodelovala tudi arhitektka Irena Predalič (Zaha Hadid Architects London), ki je študentom predstavila aktualna dela, pristope k oblikovanju in novodobne materiale, ki jih uporabljajo v njihovem studiju.
Študentje so lahko izbirali med različnimi okolji, funkcijami in konteksti svojih izdelkov. Nastala so izvrstna dela, ki so v veliki večini presegla začetna pričakovanja in kvaliteti primerno na svoj izjemen rezultat opozorila tudi v tujini (pred dnevi smo bili obveščeni, da je projekt Weather Mush Marije Stanič, ki je prav tako nastajal v sklopu prej omenjene reinpretacije Plečnikovega dela, finalist na Zagrebdesignweeku 2022).
Nominirani dvosed Dvojina je “dvoživka”, ki svojo uporabnost lahko živi tako v zaprtem kot odprtem prostoru. Študentka je za lokacijo slednjega izbrala urbana nabrežja Ljubljanice, v interierju pa njegovo funkcijo vidi predvsem v večjih enovitih prostorih (oceanski tlorisi) in avlah družbenih objektov. Dvosed je oblikovan izrazito introvertno. Ta lastnost omogoča tako zaseben pogovor kot v njegovi notranji senci projekcijo informacij in promocijskih vsebin ali pa v zavetju open nudi samo predah, kratek pobeg iz mestnega vrveža.
Likovni navdih dvoseda je študentka izluščila iz balustrad Tromostovja ter jih z igro volumna in odvzemom mase reinterpretirala v tanki nasprotno pozicionirani si opni. Slednji sta narejeni iz pigmentiranega recikliranega betona in armature ter kovinske baze z lesenim sedalom.

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Predlagatelj
doc. Primož Jeza, u. d. i. a., arhitekt, pedagog na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje) ter na Fakulteti za arhitekturo, Univerza v Ljubljani