Jana Kučej je mlada inženirska oblikovalka, ki je s svojo kreativnostjo, motiviranostjo in funkcionalno-estetskim pristopom k oblikovalskemu procesu vzor uspešnega mladega oblikovalca. V okviru magistrskega študija je uspešno realizirala več oblikovalskih projektov, tako študijskih kot tudi industrijskih, rdeča nit vseh pa je bil preplet naravnih materialov s tradicionalnimi slovenskimi motivi. V okviru magistrske naloge je sistematično predstavila kreativno-estetski pristop k oblikovalskemu procesu na primeru inženirskega oblikovanja modularnega čebelnjaka. S svojim dosedanjim opusom nedvomno izkazuje velik potencial, zato jo brez dvoma prepoznavamo kot perspektivno produktno oblikovalko.

Opis magistrske naloge:

Prenosljiv modularni nakladni panj heksagonalne oblike, ki asociira na čebelje satje, pri sestavljanju v sklop, to je čebelnjak, dopušča ustvarjanje poljubnih sestavov. Panj vsebuje vse ključne sestavne dele standardnega AŽ-panja, pri čemer zunanji plašč skriva inovativno nosilno konstrukcijo, ki omogoča poljubno sestavljanje. Pred vremenskimi vplivi je panj zaščiten z zunanjim plaščem, ki je narejen iz trpežnega vodoodpornega kompozita PMMA/ATH. Ta združuje kakovost naravnih materialov in prednosti kompozitov. Izdelek odlikuje skladnost konstrukcije, funkcije in videza. Čistost forme, ki združuje moderno oblikovanje s tradicionalnimi elementi, panj približa slovenskemu podeželju, čeprav ga lahko implementiramo tudi v urbano okolje.

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Predlagatelj
Doc. dr. Jasmin Kaljun, univ. dipl. inž. str., inž. obl., Katedra za konstruiranje in oblikovanje, Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru