Mesto oblikovanja Slovenije, Dunajska cesta 123, Ljubljana
17. marec 2016 ob 18.00

Otvoritev največje mednarodne razstave sodobnih hiš ni vsakdanje dejanje. Ne le zaradi števila projektov, več kot osemsto, temveč zaradi dejstva, da so prav te Hiše pustile močan in neizbrisen pečat tudi v Sloveniji, deželi hiš in to v času, ko se vedno bolj zavedamo, da je svet premajhen, da bi ga pozidali nespodobno.
Če razstava s takšnim sporočilom prihaja iz tako majhne dežele, je to znak, da je majhnost dragocena, da zmore oblikovati pogled, ki ga “veliko” zaradi svoje velikosti nima, ali kot pravi Paul Virilio, “Če hočemo biti veliki, moramo biti najprej majhni. Privlačnost majhnega je, da ima svojo prihodnost v svoji sedanjosti, da je v razvoju”.

Otvoritev se bo začela z razpravo Življenja hiš ob sedemnajstletnici revije Hiše, ko bomo stanje v slovenski arhitekturi postavili na časovnico 1999-2016, ga komentirali s pomočjo najvidnejših predstavnikov stroke in ga zrcalili na razvojno pot četice urednic, ki so njim – Hišam, namenile nekaj let svojega življenja.
Razpravljavke in razpravljavci: Alenka Kragelj Eržen, Urša Jazbinšek, Maja Ivanič, Eva Prelovšek Niemela, Peter Gabrijelčič, Aleš Prinčič.
Moderatorka: Mika Cimolini

Dogodek bosta obogatila Kruh in vino iz treh slovenskih vinskih regij, Posavja, Zakladi doline Mirne, Podravja, P&F Jeruzalem Ormož in Primorske, Vinska klet Goriška Brda v okviru projekta “Slovenska vinopeka 2016”, ki ga v Mestu oblikovanja razvijajo Design center Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo in partnerji iz gospodarstva – Blažič robni trakovi in Sodimex.

PROGRAM

18.15-19.00: Razprava Življenja hiš
19.00: Otvoritev razstave Hiše
19.00-21.00 Ogled razstave in druženje ob kruhu in vinu

RAZSTAVA NA OGLED

 Vabljeni k ogledu razstave tudi po 17. marcu 2016:
– za obiskovalce, vsak delovnik med 12.00 in 17.00
– za skupine po dogovoru vsak delavnik in med vikendi med 9.00 in 17.00

Vstopnina:
– 3 eur na osebo
– 2 eur na osebo za skupine nad 15 oseb.
Za naročnike na revijo Hiše vstop prost. Na revijo Hiše se lahko naročite tukaj.
Za nakup vstopnic nas prosim kontaktirajte na info@zavodbig.si

PARTNERJI